Izgubljeni u svemiru uz dva kultna filma

Izgubljeni u svemiru uz dva kultna filma

Ciklus filmova Izgubljeni u svemiru, kojim tematiziramo svemirski bezdan i promjenjivu prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu, ovaj tjedan nadograđujemo s dva kultna naslova. Uz nove termine dokumentarca o Lajki i njezinim uličnim srodnicima Space Dogs i filmskog putovanja na Mjesec u novom ruhu Apollo 11, na platno stižu i filozofska poema kultnog armenskog redatelja Artavazda Pelešjana Naše stoljeće i film o posljednjem sovjetskom kozmonautu redatelja Andreia Ujice Izvan sadašnjosti.

 

Naše stoljeće Izvan sadašnjosti na programu su u subotu 5. lipnja.

Pelešjanov srednjemetražni film iz 1983. iz SSSR-ove produkcije, Naše stoljeće, sačinjen je isključivo od arhivskih snimki koje prikazuju uspone i padove čovječanstva u 20. stoljeću, uokvireno lansiranjem svemirske rakete koja napušta orbitu. Između kadrova rakete niže se čitava povijest pokretnih sredstava koje smo izumili, a sve se kombinira u izvrsnom primjeru Pelešjanove tzv. teorije ‘montaže distance’ u kojoj je naglasak ne na spajanju već “oslobađanju” kadrova, bez ograničavanja njihovog djelovanja. Projekcija je besplatna uz prethodnu najavu.

Andrei Ujică rumunjski je scenarist i redatelj koji je u svom filmu Izvan sadašnjosti pratio sovjetskog kozmonauta Sergeja Krikaljeva za vrijeme njegovog boravka u Zemljinoj orbiti, na svemirskoj postaji Mir. Za vrijeme tih deset dugih mjeseci Sovjetski se Savez raspao. Kada se konačno vratio na površinu Zemlje u ožujku 1992. njegova se domovina zvala Rusija, a on je bio posljednji sovjetski građanin. Ujică uz pomoć poznatog direktora fotografije Vadima Jusova (Solaris) predstavlja snimke snimljene 35-mm filmskom kamerom u svemirskoj postaji i kombinira ih s vlastitim komentarom i ostalim video materijalom. Dugi meditativni kadrovi iz svemira izmjenjuju se s kaotičnim kadrovima društveno-političkih prevrata.

 

Druga dva filmsko-svemirska putovanja na programu su u petak 4. lipnja i nedjelju 6. lipnjaSpace Dogs Else Kremser i Levina Petera pobjednik je, među ostalim, i nagrade za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala, kako se navodi u obrazloženju žirija, zbog načina na koji „autorski dvojac uspijeva stvoriti kompleksnu dokumentarističku fuziju, koja upotrebom izuzetne fotografije na neposredan način, spaja opservaciju psećeg života na ulicama Moskve s arhivskim snimkama eksperimenta i lansiranjima u orbitu njihovih dalekih srodnika Lajke i njezinih potomaka, te pripovjedačem čija priča stvara ritam koji nas u potpunosti opušta u poziciji najboljeg čovjekovog prijatelja, no navodi nas da se zapitamo čime smo zaslužili to prijateljstvo”.

Apollo 11 je nagrađivani i kritičarski izvrsno prihvaćeni film čiju režiju, scenarij i produkciju potpisuje američki redatelj Todd Douglas Miller (Dinosaur 13a). Subjekti njegovog filma nisu psi već ljudi, trio koji je prije više od pedeset godina učinio ono nezamislivo: sletjeli su na Mjesec. Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa pratimo tragom arhivskih snimki i fotografija i novootkrivenih 70-mm filmova, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju. U osvrtu Adriana Hortona za britanski The Guardian riječ je o jednom od „najimpresivnijih filmova o svemiru.”