Izgubljeni u svemiru: Novi ciklus od petka u kinu!

Izgubljeni u svemiru: Novi ciklus od petka u kinu!

Za naš sljedeći ciklus podižemo pogled sa Zemlje i upiremo ga prema svemiru, bezgraničnom i neshvatljivom bezdanu koji intrigira čovječanstvo od davnina. Od utopijskih vizija i neutažive znatiželje do pragmatičnog prikupljanja podataka i planova o kolonizaciji, četiri impresivna dokumentarca i filmska eseja (Space Dogs, Apollo 11, Naše stoljeće Izvan sadašnjosti) oslikat će promjenjivu prirodu odnosa čovjeka prema kozmosu. Neovisno o tome u kolike daljine odlaze, zastupljeni filmovi u konačnici postavljaju pitanja koja se tiču čovječanstva u rapidnom razvoju moderne tehnologije i istraživanja svemira. Ta “misao o vječnosti” ne samo da nas uči o dalekim svjetovima, već nam govori mnogo i o vlastitoj prirodi, vodeći nas ka potencijalnim novim perspektivama na naš plavi planet.

Ovoga tjedna imate priliku otisnuti se na dva filmsko-svemirska putovanja. Prvi film na programu je od petka 28. svibnja: austrijsko-njemački hit Else Kremser i Levina Petera, Space Dogs. Ova nagrađivana dokumentaristička bajka priča neispričanu i zamišljenu priču o psima koji su eksperimentalno poslani u svemir a time i u sigurnu smrt. Pseći život na ulicama glavnog grada Rusije u opservaciji se spaja s arhivskim snimkama njihovih dalekih “svemirskih” srodnika, pokušavajući zamisliti van okvira specizma kako čovjekov najbolji prijatelj vidi, osjeća i doživljava svijet. Film je prikazivan na festivalima širom svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među ostalim i onu za najbolji dokumentarni film na Subversive Film Festivalu, posebno priznanje i nagradu mladog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu i nagradu za najbolji austrijski film i najbolji film općenito na Viennaleu 2019.

Apollo 11 podjednako je zapaženo ostvarenje Todda Douglasa Millera koje je osvojilo najzvučnije nagrade u holivudskoj filmskoj industriji, od nagrada Emmy i Peabody, do nagrade za montažu na Filmskom festivalu u Sundanceu i nagrada od Udruge holivudskih filmskih kritičara. Apollo 11 vodi nas na hipnotičko i jedno posve drugačije putovanje na Zemljin prirodni satelit u maniri “izravnog filma”, krojeći povijesni svemirski trenutak od prije pedeset godina bez oslanjanja na voice-over, koristeći se isključivo originalnim materijalima arhivskih snimci i fotografija te dosad javnosti nepoznatih 70-mm filmova. U društvu smo trojice poznatih astronauta – Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa — i njih pratimo na jedan posve neviđen način, od posljednjih priprema za lansiranje do sigurnog povratka na Zemlju. Film se počinje također prikazivati u petak 28. svibnja.

 

O ostatku programa čitajte na webu. Podsjećamo da je kapacitet ograničen iz epidemioloških razloga, stoga osigurajte svoje mjesto što prije kupovinom ulaznice na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervacijom na info@dokukino.net.