Program o izazovima kapitalizma i neodrživom statusu quo

Program o izazovima kapitalizma i neodrživom statusu quo

U znaku i nastavku prvomajske borbe prvi tjedan svibnja rezervirali smo za upoznavanje s redateljem Srđanom Kovačevićem i projekciju njegovog dugometražnog prvijenca s kojim je dobio Oktavijana za najbolji dokumentarac, Tvornice radnicima. Na programu je i film o fenomenu online poslova u okviru platformske ekonomije čiji je kredo “no strings attached”, Prava cijena online poslova kanadske redateljice Shannon Walsh.

U petak 6. svibnja u 19 sati u sklopu programa Upoznaj autora predstavljamo spomenutog redatelja i snimatelja Kovačevića. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović publika će dobiti priliku saznati više o redateljskoj motivaciji i namjeri u petogodišnjem procestu snimanja priče o tvornici ITAS, jedinom uspješnom primjeru radničkog preuzimanja tvornice u postsocijalističkoj Europi. Koliko filmski medij može predstaviti probleme radnika i utjecati na stvarnost jedne zajednice, a i ima li radničko samoupravljanje budućnost?

Nakon razgovora slijedi i projekcija radničkog dokumentarnog filma koji će dodatno proširiti i konkretizirati teme iz razgovora portretiranjem zajednice koja se u doba (kasnog) kapitalizma bori za svoj mukotrpni rad i trud. Tvornice radnicima polazi od želje za promjenama za dobrobit radnika na marginama kapitalističkog sustava i proučava održivost ideje drugačijeg sustava. Film prikazujemo i u subotu 7. svibnja nedjelju 8. svibnja u 21 sat.

Ulaz na razgovor je besplatan, a za film je potrebno kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

O promjenama uvjeta rada koje su sve potrebnije progovara i film koji je prošli tjedan krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, Prava cijena online poslova. Pogled je to u svijet “platformske ekonomije” i radnika honoraraca koji bez ikakvih prava i često u lošim uvjetima rade putem aplikacija, a sve pod obećanjem fleksibilnog radnog vremena i veće kontrole novca. Netransparentni algoritmi dovode to ogromnih profita raznim multinacionalnim kompanijama, dok globalna radna snaga jedva preživljava na nereguliranom tržištu. Dokumentarac prikazujemo u subotu 7. svibnja nedjelju 8 svibnja prije Tvornice radnicima, u 19 sati.