Hall of Fame: ‘Priča o vjetru’ Jorisa Ivensa

Hall of Fame: ‘Priča o vjetru’ Jorisa Ivensa

Filmsko-diskurzivni program Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma u četvrtak, 26. studenoga u 19 h donosi dokumentarni esej Priča o vjetru, filmski testament slavnog nizozemskog dokumentarista i političkog aktivista Jorisa Ivensa (1898–1989), nastao u suradnji s njegovom suprugom, redateljicom Marceline Loridan.

Godinu dana prije smrti devedesetogodišnji Ivens putuje u Kinu, duboko u nepristupačnu pustinju Gobi, kako bi ulovio vjetar na filmu i naučio nešto o „umjetnosti disanja“. Ivens naime boluje od astme, a Priča o vjetru snažno odražava njegovu cjeloživotnu preokupaciju metafizikom daha. Ovo remek-djelo filmskog esejizma kombinira nefikciju i fikciju, od dokumentarnih snimki do vizualno raskošnih oniričkih sekvenci koje uključuju Pekinšku operu. Starčev kreativni put i nesputani duh iscrtava se u krajolicima, sjećanjima i kulturama koje susreće tijekom filma.

Za Ivensa film je ključno oružje u borbi za pravedniji svjetski poredak, a do kraja 1970-ih ključna je ličnost angažiranog dokumentarizma – uz još jednog globetrottera s kamerom u ruci Chrisa Markera – uvijek prisutan na poprištima velikih svjetskih događanja i povijesnih prijelomnica. Uvodnu riječ uoči projekcije održat će kustosica i filmska kritičarka Jelena Pašić.