Hall of Fame: Chantal Akerman

Hall of Fame: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i jednoj od najsmjelijih filmskih vizionarki Chantal Akerman, čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. U svojim djelima autorica pokazuje duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena.

srijedu, 28. listopada u 19 h prikazujemo dva filma iz ranijeg dijela njezina opusa – Raznesi moj grad (1968) i Novosti od doma (1976). Akerman je Raznesi moj grad snimila sa samo osamnaest godina, a riječ je o britkoj parodiji doma i kućanskog rada koja je komprimirana u tri ludičke scene. U dokumentarnom eseju Novosti od doma autorica supostavlja kadrove New Yorka u koji se nedavno preselila te čitanih pisama koje dobiva od svoje majke. Rezultat je prozračna i elegantno snimljena meditacija o urbanom otuđenju te osobnoj i obiteljskoj dislociranosti. Uvodnu riječ uoči projekcije održat će kustosica i filmska kritičarka Jelena Pašić.

četvrtak, 29. listopada u 19 h donosimo projekciju dokumentarnog filma S istoka (1993), u kojemu Akerman na autorski ekspresivan način bilježi svakodnevicu stanovnika Istočne Europe na početku velikih političkih i društvenih promjena 1990-ih. Putujući nedugo nakon pada Berlinskog zida i raspada Istočnog bloka od Njemačke preko Poljske do Rusije,  redateljica je ”prije no što bude prekasno” snimala obične ljude usred ere nesigurnosti i iščekivanja, a rezultat je filmska cjelina hipnotičke snage i sugestivnosti.

Program donosimo povodom 5. obljetnice njezine smrti, a u suradnji s Francuskim institutom u HrvatskojVeleposlanstvom Kraljevine BelgijeCinémathèque royale de Belgique i Wallonie Bruxelles International.