Diskurzivni program Subversive Festivala uz razne goste

Diskurzivni program Subversive Festivala uz razne goste

Subversive Festival nastavlja se ovaj tjedan uz posebni diskurzivni program Subversive forum u suradnji sa Slobodni FilozofskimOd 24. do 29. svibnja festivalska će publika imati priliku popratiti predavanja, panele i predstavljanja knjiga o mnogim aktualnim temama današnjice, o radnim uvjetima u suvremenom dobu, nacionalnom pitanju i pobunjenom umu, te situaciji u Ukrajini i posljedicama za budućnost.

Prvo predavanje zakazano je za utorak 24. svibnja u 20 sati i na njemu će autorica i istraživačica Amelia Horgan govoriti o novoj svijesti o radu (trans)formiranoj u pandemiji. Sloboda na poslu, sloboda od posla: otpor i suvremeno radno mjesto bavit će se mogućnostima transformacije ili “ukidanja” rada u povijesnoj perspektivi. Horgan, čiji interesi obuhvaćaju suvremene radne prakse i filozofiju rada, također piše za Guardian, The New Statesman, Jacobin Gawker.

četvrtak 26. svibnja očekuje nas panel Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu na kojem će sudjelovati belgijski povjesničar, politolog i politički aktivist Éric Toussaint, i profesor sociologije koji se u svom radu bavi marksizmom Marcello Musto i politolog i povjesničar Stevo Đurašković putem Zooma, uz moderaciju Dimitrija Birača. Analizu će nastaviti i proširiti Touissant u okviru svog predavanja sljedećeg dana, u petak 27. svibnja u 18 sati, na temu Ukrajine i duga. Pitanje ukrajinske politike duga obrađuje se u svjetlu (do)sadašnjih neoliberalnih politika, govoreći o mogućnostima financiranja, ali i participacije građana.

Nakon Touissanta u 20 sati slijedi predstavljanje zbirke radova Pobunjeni um: eseji iz radikalne socijalne filozofije izvanredne profesorice i nositeljice Katedre za socijalnu filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Ankice Čakardić. U knjizi autorica nudi presjek bitnih tema socijalne filozofije s pomoću analize radikalnih filozofija Hobbesa, Lockea, Hegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, te de Beauvoir i Foucaulta. Na predstavljanju koje moderira Srđan Sandić sudjelovat će autorica, te poznata filozofkinja i feministica Nadežda Čačinović, filozof Luka Bogdanić, politička aktivistica i teoretičarka Katarina Peović i urednik izdanja Ognjen Strpić.

Diskurzivni program u Dokukinu zatvara se u subotu u 19 sati s još jednim predstavljanjem knjige, Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim… Katarine Peović. U njemu se autorica, izvanredna profesorica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, bavi širokim spektrom tema, od usko znanstvenih epistemioloških pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, do problema suvremenog doba. Na predstavljanju sudjeluju Ankica Čakardić, novinar i publicist Srećko Pulig i autorica, uz Frana Radonića Mayra u ulozi moderatora.