Gostovanje 17. Festivala tolerancije

Gostovanje 17. Festivala tolerancije

Tjedan provodimo u znaku 17. izdanja Festivala tolerancije čiji se dokumentarni program održava od 24. do 28. siječnja u našem kinu, dok igrane filmove gledamo u Muzeju suvremene umjetnosti od 23. do 27. siječnja. Kroz filmove, od kojih su mnogi nagrađivani na najznačajnijim svjetskim festivalima poput Sundancea, Cannesa ili Berlinala, kao i popratni program Festival pokriva teme izbjeglištva, bijega iz domovine, identiteta, vršnjačkog nasilja, žena u patrijarhalnoj sredini, negiranje zločina, genocida i holokausta.

Filmski programi podijeljeni su u četiri kategorije, selektori su Snježana Tribuson i Boško Picula, a programska savjetnica i predselektorica Dina Pokrajac. Ugriz stvarnosti prikazuje jedanaest dokumentaraca, među kojima i 20 dana u Mariupolju Msytslava Chernova, koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike.

U okviru filmskog programa održat će se Tolerance Talk, javne panel-rasprave koji će ove godine otvoriti tri goruće i društveno relevantne teme: ovisnost o videoigrama, integraciju izbjeglica (u suradnji s UNHCR Hrvatska) i pitanje negiranja holokausta te rastućeg antisemitizma.

Izložbeni program svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama, a ove donosi izložbu fotografija “Tu smo‟ nastalu u suradnji Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Izložba, koja govori o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu, predstavlja fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Fotografije će biti izložene na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja.

Više o programu čitajte na našim stranicama i stranicama Festivala!