Godišnje odmaranje uz dokumentarne filmove

Godišnje odmaranje uz dokumentarne filmove

Nakon projekcija u opuštajućem ambijentu jedinstvenog Art Park Zagreba, naša ljetna stanka nastavlja se ovaj tjedan online uz praznični popust na odabrane dokumentarce iz Restartove doku-riznice. U prvih 5 dana, do nedjelje 24. srpnja, u sklopu akcije Doksi na godišnjem na platformi volimdokumentarce.net bit će snižena 4 intrigantna i moćna filma do krajnje moguće mjere (1,5 dolara). Među njima je ljubavna priča o dvjema časnama, ambijentalno istraživanje zvučnih krajolika Radio Beograda, esejistički film o mediteranskim muškarcima, te o životu biljki u napuštenoj poslovnoj zgradi.

Domaći dokumentarno-igrani hit Nun of Your Business redateljice Ivane Marinić Kragić prati jednu ljubavnu priču započetu na posve neočekivanom mjestu. Dvije djevojke, bivše časne sestre, iznose svoju priču: kako su se zaredile, kako su se na jednom katoličkom okupljanju u Zagrebu zaljubile, kako su živjele u dva odvojena samostana, ali i kako su postale razočarane institucijom Crkve. Stoga odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom dalmatinskom otoku, u nadi da će ih inače tradicionalno nastrojena lokalna zajednica prihvatiti.

Film Govori da bih te video redateljice Marije Stojnić istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Europi, koji predstavlja svojevrsni kulturni svjetionik grada, kroz svoj dramski, eksperimentalni, glazbeni i znanstveni program. Kroz sinesteziju riječi, šumova, glazbe, tišine i svjetlosti, film nas uvodi u svijet radiofonije koji nam omogućava da se prisjećamo, razumijemo, promišljamo, otkrivamo i osjećamo. U doba masovnih medija i bezdušne zabave, ovaj film brani ‘old school’ radijski program, kao gotovo zaboravljeni medij prošlosti, koji ima neiscrpni potencijal održati povijest i sjećanje u javnoj sferi i tako izravno utjecati na živote svojih slušatelja.

Playing Men je esejistički dokumentarni film redatelja Matjaža Ivanišina o mediteranskim muškarcima, koje promatra kroz njihove igre i odnose među igračima. Film je strukturiran kao dnevnik putovanja po jugu Europe (Slovenija, Hrvatska, Italija i Turska) te predstavlja muškarce, mlade i stare, koji se sastaju baš kao što su se i njihovi preci sastajali – kako bi igrali igre. No, tijekom snimanja igrača redatelj filma iznenada pada u duboku kreativnu krizu i okreće kameru prema sebi pa se film pretvara u razigranu posvetu apsurdnosti.

 Kratki dokumentarni film redateljice Katerine Duda Strujanja nastao u Restartovom laboratoriju i u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević donosi priču o biljkama u iseljenoj poslovnoj zgradi. U velikom i nekoć raskošnom prostoru, vrtlarka i dalje održava bilje posebno uklopljeno u arhitekturu, a ono u teglama probire i priprema za preseljenje na nove lokacije. Biljke, koje su dominirale impozantnim interijerom u osamdesetim godinama, u zgradi bez ljudi stvaraju novu temporalnost.

Osim sniženih naslova ljubitelji dokumentaraca na Restartovoj platformi odnedavno mogu pogledati i jedan od najintrigantnijih „ekoloških trilera“ proteklih godina – alarmantno aktualni film Jednom kad znaš… (2020.) redatelja Emmanuela Cappellina. Redatelj ne može zatvoriti oči pred neugodnom stvarnošću klimatskih promjena, uništenih i iscrpljenih prirodnih resursa – postao je i više nego svjestan da je kolaps industrijske civilizacije neizbježan. No kako živjeti sa spoznajom da se ljudskoj avanturi, ako urgentno ne promijenimo naš način života, bliži kraj? U potrazi za odgovorima susreće vodeće svjetske klimatske znanstvenike i stručnjake za energiju poput Pabla Servignea, Jean-Marca Jancovicija i Susanne Moser.

Na najdražem uređaju provjerite ponudu i uhvatite se u mrežu bogate Restartove produkcije i distribucije. Akcija traje do kraja tjedna, a početkom kolovoza stiže nova runda sniženih naslova.