Glas bossa nove i nagrađeni filmovi s 16. Subversivea

Glas bossa nove i nagrađeni filmovi s 16. Subversivea

Novi tjedan donosi jedan distribucijski novitet posvećen povijesti sjajnog glazbenog pravca kroz priču legendarne pjevačice Miúche, uz filmove nagrađene Divljim sanjarima (Wild Dreamer) na ovogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala: čudesna dokufikcija Suho tlo u plamenu i šarmantni ali i nazubljeni Sakupljači bilja Jumane Manne.

Film Liliane Mutti i Daniela Zarvosa Miúcha: Glas bossa nove nudi feministički pogled na povijest brazilskog glazbenog pravca nastalog ‘6o-ih godina, kroz perspektivu jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove: Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom. Kako biva jasno iz ekskluzivnih 16mm filmova, dnevnika, pisama i osobnih glazbenih snimki, njezina je pozicija anti-muze koja cvate i razbija muški narativ. Premijerno prikazujemo u petak 16. lipnja u 21.30.

Film je na programu i u subotu i nedjelju, pri čemu će nedjeljna projekcija biti besplatna povodom 14. rođendana našeg malog kina!

U petak u 19 sati gledamo pobjednika igrane konkurencije s 16. SFF-a, Suho tlo u plamenu Joane Pimente i Adirley Quireós. U njoj pratimo priču o buntovnim polusestrama u brazilskoj faveli koje ilegalno crpe naftu te u svojoj improviziranoj rafineriji prodaju benzin tajanstvenim motociklistima. Sve je to uokvireno bjesomučnom borbom jedne zajednice za preživljavanjem i postizanjem ekonomske nezavisnosti od Bolsonarove trule i fašistoidne države koja je u međuvremenu izgubila vlast.

Pobjednički film iz dokumentarne konkurencije gledamo u subotu u 19 sati, a riječ je o Sakupljačima bilja, trećem ostvarenju vizualne umjetnice palestinskog porijekla Jumane Manne i novoj suradnji s norveškom snimateljicom Marte Vold, koju smo imali čast ugostiti na masterclassu. On nam pokazuje kako za Palestince ilegalno branje divljih biljaka postaje nenasilan čin otpora protiv izraelskog režima. Protagonistice Manna prati od divljine do kuhinjskog stola, od ilegalne berbe preko potjera i suđenja.

Prije samih filmskih projekcija u četvrtak 15. lipnja u našem prostoru odvit će se dodjela nagrada Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2022. godine. O nagradi odlučuje redakcija portala Dokumentarni.net, u sastavu Janka Heidla, Ive Rosandić i Hrvoja Krstičevića. Također će dodijeliti i nagradu Top of the Docs, koju je ove godine glavni urednik portala Krstičević odlučio dodijeliti Mariju Papiću za film Zaželi.