Filmski putopisi i časne i dalje!

Filmski putopisi i časne i dalje!

Za uskrsni vikend nastavljamo s filmskim putešestvijama: u sklopu ciklusa Filmskih putopisa pripremili smo vam još jedan novi film.

Riječ je o ostvarenju nizozemskog dokumentarista Johna Appela, Jednom kad se prašina slegne, o tri grada i tri katastrofe. Amatrice u Italiji pogodio je potres, Černobil je bio poprište nuklearne katastrofe, a Alep u Siriji opustošio je rat. On gradove posjećuje u trenutku kada gradovi više nisu medijski eksponirani, nakon što se “prašina tragedija slegnula” i kada ih počinju obilaziti znatiželjni turisti. Kako brzo možemo izgraditi svoje živote nakon takvih katastrofa? Kao što je Sevara Pan napisala u svojem osvrtu na film, on uspijeva “ogoliti naše duboke želje koje nas vuku prema scenama uništenja, pritom razotkrivajući naše bezdušno i nedostojanstveno ponašanje”. Jer kada se sve pretvori u spektakl turističke atrakcije, traumatična prošlost polako pada u zaborav.

Uz Appela donosimo i termine za dva izvrsna filma prikazanima prošli tjedan.

Epicentar Huberta Saupera možete pogledati u subotu 3. travnja u 17 sati, i dobiti jedinstven pogled na postkolonijalnu i utopijsku Kubu u društvu “mladih proroka” kao i uvidjeti moć filmskog medija u stvaranju negdašnjeg kompleksnog nacionalnog projekta za nezavisnost, jednakost i napredak u toj otočnoj državi.

Naposljetku, na zahtjev i veselje mnogih, osigurali smo još jednu projekciju za dokuhit o zaljubljenim časnama u režiji Ivane Marinić Kragić, Nun of Your Business. Uhvatite ih u Dokukinu u nedjelju 4. travnja21 sat.

Osigurajte svoje ulaznice na stranicama pojedinih filmova ili rezervirajte mailom na info@dokukino.net.