Filmske posvete slavnim umjetnicima

Filmske posvete slavnim umjetnicima

Program Dokukina KIC od 8. do 11. listopada donosi nagrađivane dokumentarce za koje se na nedavno održanom festivalu 4. Arteria – Tjedan filma o umjetnicima tražila karta više. Gledamo filmske posvete japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, nadrealističkoj fotografkinji Lee Miller te legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu.

U četvrtak, 8. listopada u 19 h prikazujemo hvaljeni biografski doks Nurejev redateljskog dvojca Jacqui i Davida Norrisa. Film iscrtava  fascinantan život Rudolfa Nurejeva – od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice preko dramatičnog bijega na Zapad na vrhuncu Hladnog rata do postajanja najslavnijim plesačem na svijetu. U petak i nedjelju u 19 h možete pogledati dokumentarac Uhvatiti Lee Miller koji istražuje uzbudljivi život pionirske fotografkinje i ratne reporterke Lee Miller.

petak i subotu prikazujemo i doks Kusama: Beskonačnost koji nas upoznaje s osebujnim opusom slavne japanske vizualne umjetnice Yayoi Kusama. Ona od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju i iako se nikad nije prestala baviti umjetnošću priznanje je stekla tek nedavno, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu.