Europski Oscari u Dokukinu

Europski Oscari u Dokukinu

Uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada koja će se održati 11. prosinca u Berlinu od 9. do 12. prosinca ekskluzivno donosimo selekciju od četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje “europske Oscare” u kategoriji najboljeg dokumentarca. Riječ je o nagradama koje Europska filmska akademija dodjeljuje od 1988. godine kao priznanje izvrsnosti u europskim kinematografskim dostignućima, a ove godine ta nas ostvarenja vode u Njemačku, Gruziju, Palestinu i Rusiju. Posebno za ovaj program u prodaju smo stavili paket ulaznica za sve filmove za 68 kuna, on je dostupan ovdje.

Program otvaramo u srijedu 8. prosinca masterclass-predavanjem Marije Speth, redateljice filma koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda te nagradu publike, Gospodin Bachmann i njegov razred. Njezini radovi prostor su za istraživanje, često usmjereno otkrivanju potencijala i talenata djece i mladih, a zajedno sa svojim snimateljem Reinholdom Vorschneiderom stvara fiktivni format u kojem likovi mogu glumiti bez pretvaranja. I u svom najnovijem filmu fokus joj je na učenicima koji dolaze isključivo iz radničke klase, ograničenih akademskih mogućnosti. Kao i učitelj Bachmann, tako i Speth svojim djelovanjem nadilazi predrasude i klišeje kojima su djeca izložena. “Željela sam im dati zvjezdani potencijal jer su za mene bili moje zvijezde.”

Maria Speth publici će se obratiti putem Zooma, a razgovor će moderirati filmski kritičar Nino Kovačić, a publika će moći pratiti uživo u kinu ili online. Masterclass suorganiziraju RestartHuman Rights Film Festival i Goethe-institut Kroatien i ulaz je slobodan, uz predočenje COVID-potvrde. U četvrtak 9. prosinca na programu je i film, Gospodin Bachmann i njegov razred.

Petak 10. prosinca donosi dokumentarac gruzijske redateljice Salomé JashiKroćenje vrta, u kojem pratimo sudbinu iznimno starih stabala u mjestima duž gruzijske obale koja jedan gruzijski moćnik otkupljuje, iskapa i odnosi u svoj privatni vrt, uz stravičan utjecaj po okolna područja i lokalno stanovništvo. Sljedeći dan, u subotu 11. prosinca, gledamo novo ostvarenje čuvenog izraelskog filmaša Avija Mograbija, u filmskim krugovima poznat po dokumentarnim filmovima koji tematiziraju izraelsko-palestinski sukob. Strukturirano kao (sokratski) ironično predavanje o načinima okupacije zemlje, Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju u gotovo dva sata vremena daje detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi uz naslage opore i crnohumorne satire.

Posljednji film u programu djelo je Vitalija ManskogGorbačov. Raj. U tom neobično intimnom dokumentarcu dobivamo uvid u misli i svakodnevicu čovjeka čiji je mandat obilježio (ras)pad SSSR-a. S jedne strane ostaje poznat po tome što je potaknuo revitalizaciju tržišta i slobodu govora u Sovjetskom Savezu, ali za njegovih godina na vrhu došlo je i do černobilske nuklearne eksplozije, koja se dugo zataškavala, te nasilnih gušenja mnogih prosvjeda. Danas je pred nama tek usamljeni starac u predgrađu Moskve.

Ulaznice možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom. O epidemiološkim mjerama koje su na snazi, kao i potrebnim potvrdama za ulazak u kino čitajte ovdje.