Ekscentrični snovi o povratku diktatora na novom KineDoku i nastavak čileanskog ciklusa

Ekscentrični snovi o povratku diktatora na novom KineDoku i nastavak čileanskog ciklusa

Novo KineDok izdanje donosi film o skupini starijih ljudi koji se bore za ponovo postavljanje spomenika velikome Staljinu u njegovom rodnom mjestu u Gruziji, Sjeveroistočni vjetrovi gruzijskog redatelja Nikoloza Bezhanishvilija. Pritom dolazi do sukoba s drugom staljinističkom strankom u gradu. Rezultat je dokumentarac na granici s fikcijom, u kojem se nižu urnebesne situacije i ekscentrični likovi koji su zapeli u prošlosti.

Film je na programu u četvrtak 22. veljače u 19 sati, a nakon projekcije održat će se razgovor uživo s redateljem filma koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA, a i osvojio više nagrada na festivalima u Sibiu i Tbilisiju.

U nedjelju 25. veljače također se nastavlja ciklus čileanskih filmova, Čile– Filmom protiv zaborava, o moći zaborava i kolektivnog sjećanja uz projekciju Beskrajnog sjećanja, izuzetno dirljiv film Maite Alberdi nominiran za Oscara, o izdržljivosti i požrtvovnosti u odnosu jačem od bolesti, te višestruko nagrađivani film (Zlatni leopard za režiju!) Dominge Sotomayor, Prekasno za umrijeti mlad koji nas vraća u ’90-e, nakon završetka vojne diktature, uz tinejdžersku priču o odrastanju, buntovništvu i slobodi. Beskrajno sjećanje gledamo u 19 sati, a Prekasno za umrijeti mlad u 20.30.