Ekološki triler o ilegalnoj sječi uz razgovor s umjetnikom i aktivistom Oliverom Resslerom

Ekološki triler o ilegalnoj sječi uz razgovor s umjetnikom i aktivistom Oliverom Resslerom

Više od dva desetljeća prošlo je u pregovorima oko klimatskih promjena u okviru Konferencija UN-a bez smanjenja globalne emisije ugljika. Dok globalna temperatura raste, izostaju konkretne mjere nacionalnih država. U tom jazu odgovornosti pojedinci su se počeli organizirati samostalno, u klimatskim pokretima. Kako se globalno zagrijavanje i pokreti za klimatsku pravdu ogledaju u umjetnosti srž je izložbe Barikadiranje ledenih ploča – Istraživački pothvat Olivera Resslera koja se od 30. 11. do 30. 1. održava u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Povodom izložbe, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Zelenom akcijom i Udrugom DOKUart, u srijedu 1.12. u 19 sati prikazujemo Drvo, ekološki triler o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

Od sibirske tajge, preko prvobitnih šuma u Rumunjskoj do drevnih šuma Perua – širom svijeta milijarde dolara zarađuju se ilegalnom sječom. Trio redateljica – Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger – prate Alexandera von Bismarcka, aktivista i izvršnog direktora američke Agencije za istrage o kaznenim djelima protiv okoliša (EIA), dok pokušava razotkriti ilegalno poslovanje austrijske tvrtke u Rumunjskoj koja uzima drvo posječeno na području nacionalnog parka. On se ne libi mijenjati identitet i koristiti tajna tehnološka dostignuća kako bi otkrio ilegalne aktivnosti. Zna kako se močvara kriminala ne može isušiti dok su god korumpirani političari i vlastodršci indiferentni prema takvim ilegalnim aktivnostima.

Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta Slušaj šume! o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić. Ulaznice možete kupiti na stranici filma ili rezervirati mailom. O epidemiološkim mjerama na snazi čitajte ovdje.