Ekologija u fokusu za (tje)dan planeta Zemlje

Ekologija u fokusu za (tje)dan planeta Zemlje

“Na Zemlji si, za to nema lijeka.” To su riječi iz Svršetka igre Samuela Becketta, irskog dramatičara i romanopisca čije su drame i scenografije bile prepoznatljivo oskudne i puste, svedene tek na ogoljeno stablo, par metalnih kanti za smeće ili hrpice zemlje. Takvi su prizori, dakle, postapokaliptični i, nažalost, iz današnje perspektive, stvarniji nego ikada.

Povodom Dana planete Zemlje 22. travnja donosimo izbor zanimljivih dokumentaraca koji iz različitih očišta ističu specifične ekološke probleme našeg plavog planeta u 21. stoljeću poput onečišćenja zraka u Gradu smoga, ali i istovremeno prikazuju mogućnosti života u harmoniji s prirodom, od organskog uzgoja rajčica u Tesaliji Kad rajčice susretnu Wagnera do obiteljske enklave u divljini Bukureštanske delte u Našem domu u divljini. Program traje od četvrtka 22. travnja do nedjelje 25. travnja.

Kad rajčice susretnu Wagnera redateljice Marianne Economou vodi nas u maleno grčko selo usred ravnice Tesalije koje broji svega 33 stanovnika, bez dućana, škole i svećenika. Među njima je i vrijedni farmer Christos koji se odlučio posvetiti organskom uzgoju rajčica na svojoj zemlji i time prkositi ekonomskoj krizi. Nakon što se rajčice pasteriziraju, pet starijih žena iz sela ručno pakiraju pire od rajčice i teglice proizvoda potom pune police trgovina organskom hranom diljem svijeta. Međutim, tajna njihovog neodoljivog okusa upravo je u tome što se inzistira da sadnice slušaju Wagnerovu glazbu. „Kako možemo promijeniti svijet bez revolucije?”, goruće je pitanje čiji se odgovor možda zaista krije u staklenkama rajčice i klasičnoj glazbi.

Meng Han redateljica je zaslužna za drugi, nagrađivani film u našem programu kojim se vrlo direktno dotiče gorućeg problema zagađenoga zraka u kineskom gradu Langfang, Grad smoga. Riječ je o pronicljivoj opservacijskoj birokratskoj drami koja se kroz prizmu lokalne priče reflektira na globalnu ekološku krizu: urgentnost rješavanja problema očigledna je. Međutim, ostaje vidjeti tko će preuzeti odgovornost, a tko trpjeti posljedice? U tom pingpongu odgovornosti potrebno je balansirati između različitih i često suprotstavljenih interesa vlade, industrije i radnika na koje štetno utječu pojedine politike.

Naš dom u divljini intrigantni je dokumentarac rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca koji je osvojio cijeli svijet, od Sundancea na kojem je nagrađen posebnom nagradom žirija za kameru do našeg Zagrebdoxa na kojem je nagrađen Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji. U njemu putujemo u divljinu Bukureštanske delte, napušteno poplavno područje i jedinstveni urbani rezervat prirode u kojem obitavaju stotine biljnih i životinjskih vrsta – i jedna velika obitelj. No, kada vlasti odluče urediti taj ekosustav, oni najednom ostaju bez krova nad glavom i primorani su se preseliti u velegrad. U njemu imaju više izbora ali, ironičnim preobratom, uživaju manje slobode. Sve to naposljetku i utječe na njihove obiteljske odnose malih ljudi pred golemim promjenama.

S obzirom da pandemija još uvijek traje, kapacitet je smanjen. Ulaznice možete kupiti online na zasebnim stranicama filmova (putem PayPala) ili na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.
O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima Dokukina KIC možete pročitati ovdje.