Novi ciklus Druga strana mode

Novi ciklus Druga strana mode

Za naš novi ciklus bespredmetno je pitati jesmo li ono što nosimo i čini li odijelo čovjeka. U fokusu je ono što odjeća govori o nama, sustavu u kojem živimo i umjetnosti kojom smo okruženi. Ostatak listopada usmjeravamo pogled iza kulisa mode kao umjetnosti i kao industrije, uz film o kultnom fotografu Helmut Newton: Perverzija i ljepota, brazilskom traper-gradu u Dok čekamo karneval, modnoj ikoni u Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja te razgovoru Wima Wendersa s japanskim dizajnerom Yohjijem Yamamotom, Bilješke o odjeći i gradovima.

U utorak 18. listopada u 20 sati gledamo dokumentarac o velikom i kontroverznom majstoru fotografije koji se proslavio jedinstvenim i dojmljivim prikazom žena, a kojeg kultni status prati i dugo nakon tragične smrti – Helmut Newton: Perverzija i ljepota. No tu se otvara pitanja, je li svojim radom osnaživao svoje subjekte ili ih pretvarao u seksualne objekte?

Povodom stotog rođendana značajnog fotografa, kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, novinar i redatelj Gero von Boehma formira priču o njegovom djelovanju, ostavštini i stvaralačkom procesu.

Nakon prve projekcije održat će se prigodan razgovor s fotografkinjom Marom Milin i novinarom, piscem i psihologom Ivanom Salečićem. Projekcije su zakazane i od petka 21. do nedjelje 23. listopada.

Ciklus Druga strana mode nastavljamo impresivnim ostvarenjem Marcela Gomeza o jednom siromašnom brazilskom gradiću u kojem su se smjestile gigantske tvornice tekstila. Dio stanovnika odlučio je preuzeti stvar u svoje ruke i u svojim garažama i vrtovima posvetiti se nezavisnoj proizvodnji. Toritama je “glavni grad trapera” u kojem se godišnje proizvode otprilike 20 milijuna traperica i šivaće mašine ne zaustavljaju – osim za vrijeme karnevala, kada svi odlaze na obalu. Dok čekamo karneval niže statične, opservacijske snimke i isprepliće ih slojevitim zvučnim krajolikom, dokumentirajući život protagonista. Film je na programu u petak 21. listopada u 19 sati.

Subota je rezervirana za neponovljivu modnu dizajnericu koja je ekstravagantna koliko je briljantna. Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja fascinantan je portret talentirane Vivienne Westwood u režiji Lorne Tucker koji je obišao festivale diljem svijeta, od Sundancea do amsterdamskog IDFA, uz izvrsne recenzije. Njezino putovanje od začetka britanskog panka 1970-ih do aktivizma za zaštitu okoliša gledate u 19 sati.

Četvrti film u ciklusu donosimo u suradnji s Goethe institutom Kroatien a u njemu se upoznajemo s avangardnim dizajnerom Yohjijem Yamamotom koji je ranih 1980-ih revolucionarizirao modni svijet. Čuveni redatelj Wim Wenders oblikuje Bilješke o odjeći i gradovima kao svojevrsni vizualni dnevnik o dva grada, Tokija i Pariza, koji predstavljaju dva suprotna pogleda na odijevanje i modu, onu zapadnjačku duboko određenu dominacijom modnog sistema, i onu ne-zapadnu (japansku), koja mu se opire i koja ga dekonstruira u korist kulture odijevanja. Fokusirajući se na sam kreativni proces kao najvažniji dio Yamamotovog stvaranja, film afirmira sasvim drugačiji pristup odijevanju, nudeći istovremeno i kritiku zapadnjačkog modnog sistema u ime trajnih vrijednosti samog odijevanja.Na programu je u nedjelju 23. listopada u 21 sat.