Dokumentarne priče o turizmu

Dokumentarne priče o turizmu

Posljednji vikend prije ljetne stanke u Dokukinu KIC možete pogledati nekolicinu filmova koji nude različite autorske poglede na fenomen turizma. U doba kada je turistička industrija pod snažnim udarom koronavirusa, ovim programom sagledavamo različite kontradikcije koje nosi sa sobom te ukazujemo na mogućnosti održivog turizma.

subotu, 11. srpnja u 19 h prikazujemo Gringo Trails, film u kojemu se kroz paralelne priče putnika i lokalnih stanovnika propituje utjecaj turizma na kulture, ekonomije i okoliš. Slijedeći dobro uhodane rute backpackera u BolivijiTajlanduMaliju i Butanu film istražuje nepredvidljive i ponekad katastrofalne načine na koje putnici utječu na egzotična mjesta koja posjećuju, propitujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj.

subotu, 11. srpnja u 21:30 h na redu je dokumentarac Kameni govornici (2018) Igora Drljače, dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet bosanskohercegovačkim turističkim destinacijama – u Međugorje i Tuzlu, na ‘piramide’ u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje na koji se način tim znamenitostima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Kao uvertiru prikazujemo kratkiš Mezostajun Ivana Ramljaka, film kojim na samosvojan način istražuje sezonalnost hrvatskog turizma.

nedjelju, 12. srpnja u 19 h pogledajte dokumentarac Bezness as Usual nizozemskog redatelja Alexa Pitstre. Ovaj duhoviti doks o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama bavi se tuniskim ljetovalište Sousse koje je nekoć bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor filma koji se sada vraća u Sousse kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji.

nedjelju, 12. srpnja u 21 h donosimo film Sretna zima (2017) Giovannija Totara, slikovit i zabavan doks koji donosi priče turista i sezonskih radnika s plaže Mondello u Palermu. I dok se jedni zadužuju kako bi došli na more, drugi neumorno rade kako bi tijekom sezone zaradili dovoljno da prežive ostatak godine. Sretna zima razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja.