Dokumentarci o legendarnim redateljima

Dokumentarci o legendarnim redateljima

Program Dokukina KIC ovaj tjedan donosi raznovrstan izbor nagrađivanih dokumentaraca. Osim filmova rumunjskog redatelja Radua Judea, za vikend nas očekuju i dokumentarci o filmašima koji su svojim hrabrim autorskim vizijama ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma, te doks o jedriličarkama koje su se odvažile na utrku oko svijeta usprkos svim izazovima.

Intimni dokumentarac Andrej Tarkovski: Filmska molitva (2019), u režiji sina slavnog redatelja, nudi jedinstven pogled na karijeru i život velikog filmskog modernista, a kao primarnim izvorima koristi se arhivskim audiomaterijalima i osobnim zapisima. Sam Tarkovski osvrće se na svoj život i radove te dijeli svoja sjećanja, viđenje umjetnosti i razmišljanja o sudbini umjetnika.

Nagrađivani doks Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani (2019) Gorana Radovanovića govori o poznatoj projekciji filma W.R. – Misterije organizma Dušana Makavejeva koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film W.R. – Misterije organizma prikazan je na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je u velikoj mjeri odredila sudbinu djela, ali i budući život redatelja.

nedjelju, 15. studenoga u 17 h ne propustite inspirativni dokumentarni film Jedriličarke s broda Maiden britanskog redatelja Alexa Holmesa. Riječ je o upečatljivom biografskom doksu o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, dotada rezerviranoj isključivo za muškarce. Svu težinu ovog poduhvata i euforiju uspjeha, redatelj Holmes prenio je u filmu na iznimno uzbudljiv i dirljiv način, oslanjajući se na dragocjen arhivski materijal te recentne razgovore s protagonisticama snimljene trideset godina kasnije.