Dokukino se vraća u Art Park

Dokukino se vraća u Art Park

Ljeto kreće, a s njime i ljetne projekcije u opuštenom ambijentu vrlo zelenog i kreativnog Art Park Zagreb. Dok temperature rastu, svi ljubitelji dokumentarnog i filmskog roda dobit će priliku ponedjeljkom pogledati ponajbolje filmove s godišnjeg kino-repertoara. Projekcije kreću u ponedjeljak 20. lipnja i bit će na programu svaki ponedjeljak do 17. srpnja. Projekcije su besplatne, a uz dio će i biti organiziran razgovor s autorima.

Prvi film koji se prikazuje u okviru programa hrvatska je manjinska koprodukcija Tiny Tim: Kralj na jedan dan (20. lipnja) redatelja Johana von Sydowa o američkom pjevaču prepoznatljivog (falseto) glasa, sviraču ukulelea i glazbenom arhivistu poznatom pod umjetničkim imenom Tiny Tim. Za neke čudak, za druge genij, ovaj prvi andogrini umjetnik utjecao je na mnoge velikane glazbenog svijeta, od Marilyna Mansona i Alicea Coopera, a ovo je beskompromisni film o njemu. Nakon filma čeka nas razgovor s hrvatskom ekipom koja je radila na filmu.

Sljedeći film koji će se prikazati u parku u centru Grada jest zapaženi dokumentarac Tihe K. Gudac, Žica (27. lipnja) o zajedničkoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zanimljive sredine dvosmislenog značaja, na granici Hrvatske i Slovenije, sada prelomljene po pitanju žilet-žice u božanstvenom Pokuplju. Film će popratiti razgovor s redateljicom koji moderira novinarka Ivana Perić.

U ponedjeljak 4. srpnja očekuje nas Poly Styrene: I Am A Cliché, film Paula Snga i Celeste Bell o prvoj mulatkinji u Velikoj Britaniji koja je predvodila uspješan punk rock bend. Koredateljica filma Celeste Bell zapravo je kći Poly Styrene koja je nevoljko postala čuvarica majčine ostavštine, uključujući njezine demone, uz mizoginiju, rasizam i mentalnu bolest, a film predstavlja njezin pokušaj da stupi u kakav-takav odnos sa svojom intrigantnom, nadarenom umjetničkom majkom koja nije imala dlake na jeziku.

Sljedeći film najavljen je za 11. srpnja i radi se o filmu iz ponude KineDoka, MornarRedateljica Lucia Kašová donosi dokumentarac o iskusnom mornaru, vrsnom brodograditelju i slobodnjaku koji je sa 16 godina prvi put preplovio Atlantik, te ostatak života proveo na moru, a sada na rubu 80-te, usidren na Karibima uz litru votke, prepričava detalje svog fascinantnog života.

U stilu Art Park Zagreba, pozivamo vas da ponesete dekice i uživate u ponedjeljku!