Dokukino online: Sablasti kolonijalizma

Dokukino online: Sablasti kolonijalizma

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima slavnih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta.

 

U dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (2019), Mads Brügger kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije. Film ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Sundance festivalu, kao i brojnim drugim priznanjima, dostupan je na platformi uz cijenu od 2,5 dolara.

 

Na tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, Ambasador (2011) u kojem s lažnim papirima liberijskog konzula dolazi u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata – trgovinu (krvavim) dijamantima. U svom karakterističnom stilu Brügger daje komičan pogled na ovaj nimalo smiješan svijet. Za besplatno gledanje filma potrebno je samo upisati (novi) kôd: POST-KOLONIJALIZAM

 

U dokumentarcu Dolazimo u miru Sauper se nakon iznimno uspješnog filma Darwinova noćna mora za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije. Glumeći slučajno zalutalog turista, Sauper kamerom bilježi razne aktere u novom obliku kolonizacije novonastale države. Ovaj je ironičan i pronicljiv film osvojio brojna priznanja, a bio je bio nominiran i za “europskog Oscara“. Na platformi je dostupan uz cijenu od 2 dolara.

 

Kao poseban dodatak za sve koji će nakon gledanja filmova htjeti saznati više o njihovom snimanju donosimo razgovore s ovom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online.

Razgovor Madsa Brüggera s Velimirom Grgićem možete pogledati ovdje, a predavanje Huberta Saupera pogledajte na sljedećoj poveznici.

 

Više informacija o filmovima: https://bit.ly/2WBxpEE

Upute za gledanje: https://bit.ly/3bjhOQ2