Dokukino online: Liburnia uplovljava

Dokukino online: Liburnia uplovljava

Liburnia uplovljava, program turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, gostuje na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net sa šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. godine na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinom koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.
Među njima je i prošlogodišnji domaći dokumentarni hit Na vodi, nagrađen na Liburniji za najbolju režiju (Goran Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić), u kojem redatelj prateći rijeku koja teče središtem njegova rodnog Siska gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti. Na platformi je besplatno dostupna i snimka razgovora s redateljem održanog u Dokukinu KIC u sklopu redovnog programa Upoznaj autora.

Za film Mačka je uvijek ženska, autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović na Liburniji su prošle godine nagrađene posebnim priznanjem žirija, a njime su odale posvetu svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović.

Opservacijski dokumentarac Susjedi dokumentarističkog veterana Tomislava Žaje prati štićenike Doma za psihički oboljele osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. Upoznajemo briljantne karaktere čiji je svijet na osobito lijep način prenio direktor fotografije Jasenko Rasol, za što je i osvojio nagradu na prošlom LFF-u (nagradu za najbolju fotografiju).

Selekcija donosi i filmove istarskog dokumentarista i novinara Elvisa Lenića. Prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji regionalni film, Pluf!, govori o prvomajskom natjecanju u plufizmu, ludičkoj disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u Limski kanal. Lenićev kratki film Meso, godinu ranije bio je apsolutni festivalski pobjednik s čak tri nagrade, one za najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji zvuk (Martin Semenčić), a donosi prilično samosvojan prikaz tradicionalne svinjokolje u istarskom selu.

Vrsna dokumentaristica i autorica igranog kino-hita Sonja i bikVlatka Vorkapić, u selekciji je zastupljena s filmom Pusti Dobre, pusti s kojim je osvojila nagradu publike na LFF-u. Mediteranska je to komedija o brodu vodonošcu i njegovom čangrizavom kapetanu u stalnoj borbi s birokracijom i bahatim turistima. Film je besplatan na tjedan dana, do ponoći 26. svibnja uz promotivni kôd LIBURNIA-UPLOVLJAVA, dok su ostali filmovi dostupni uz popust također uz unošenje kôda.