Dokukino gostuje u Dubrovniku!

Dokukino gostuje u Dubrovniku!

U suradnji Kinematografa Dubrovnik i Dokukina KIC u naredne četiri srijede u dubrovačkom Kinu Slavica možete pogledati selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš. Ciklus Pomoć! Dolaze (li) turisti donosi pet filmskih naslova koji pomažu kontekstualizirati fenomen turizma u doba kada se uslijed pandemije koronavirusa u cijelom svijetu preispituju dosadašnji modeli turističkog razvoja.

srijedu, 29. srpnja u 21 h na programu je kratki hrvatski eksperimentalno-dokumentarni film Mezostajun Ivana Ramljaka koji istražuje razlike između ljetne i zimske svakodnevice u tipičnom turističkom gradu na Jadranu. Odmah nakon njega slijede Kameni govornici Igora Drljače, suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet turističkim destinacijama u Bosni i Hercegovini, pokazujući kako turizam može služiti i u svrhu promicanja i upostavljanja ideološki oblikovanih priča.

U narednim tjednima možete pogledati Bezness as Usual, duhoviti doks o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama, koji govori o tuniskom ljetovalištu Sousseu, u osamdesetima ultimativnoj meki europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Ciklus donosi i talijanski film znakovita naslova Sretna zima, slikovit i zabavan doks koji donosi priče turista i sezonskih radnika s plaže u Palermu. Na kraju programa pogledajte Gringo Trails, dokumentarac koji daje odgovore na urgentna pitanja o turizmu, istražujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj – turističke zemlje traže financijsku sigurnost, dok turisti traže autentična iskustva.

Više o programu Kinematografa Dubrovnik možete pronaći na poveznici.