Doksi u prazničnoj izolaciji

Doksi u prazničnoj izolaciji

Za lakše preživljavanje ove specifične praznične izolacije te u cilju sretnijeg ulaska u novu, 2021. godinu, zagrebački Restart nudi novu dozu kvalitetnih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net. Doksi(čni) praznici na online platformi počinju u srijedu23. prosinca i traju sve do nedjelje17. siječnja 2021. godine, uz nove naslove iz tjedna u tjedan te stalni popratni set od pet filmova za besplatno gledanje uz unošenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI

U prvom tjednu, počevši od srijede, 23. prosinca, svoju online premijeru ima biografski dokumentarac Jedriličarke s broda Maiden o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u utrci Whitbread. Premijerno prikazan u Torontu, zatim na Sundanceu i brojnim drugim festivalima diljem svijeta, te ovjenčan panegiricima kritike i publike, film Alexa Holmesa donosi priču o posadi na čelu s buntovnom Tracy Edwards koja je zauvijek promijenila nautički svijet.

Uz doks Jedriličarke s broda Maiden koji je dostupan uz minimalnu naknadu, donosimo i pet besplatnih naslova. Među njima je Splav, film o jednom od najčudnijih društvenih eksperimenata svih vremena, u sklopu kojega se grupica muškaraca i žena otisnula na višemjesečno putovanje Atlantskim oceanom. Među besplatnim naslovima su i dva glazbena dokumentarca: Carmine Street Guitars, šarmantna posveta rock ikonografiji i malenom glazbenom dućanu koji se u srcu njujorškog Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji, te Ptica na žici, davno izgubljen pa sretno pronađen, biografski doks o europskoj turneji Leonarda Cohena iz 1972.

Na popisu je i Naš novi predsjednik, dokumentarac koji na primjeru ruskog medijskog praćenja izbora za američkog predsjednika 2016. osvještava taktike suvremenog rata informacijama i koordiniranog utjecaja na javno mnijenje. Tu je i duhovit i pronicljiv talijanski doks Sretna zima koji razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja na plaži Mondello u Palermu.

Platforma volimdokumentarce.net jedina je ekskluzivna dokumentarna Video on Demand (video na zahtjev) platforma u regiji na kojoj se nalazi pregršt domaćih, regionalnih i svjetskih dokumentarnih naslova kao i predavanja (masterclassa) te razgovora s poznatim svjetskim i domaćim filmašima. Na platformi možete pogledati i dokumentarne hitove poput filmova Medena zemljaSrbenkaWaldheimov valcerDubina dvaStieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatromNa vodi, i mnoge druge.