Dok nas film ne rastavi: antiromantični tjedan na volimdokumentarce.net

Dok nas film ne rastavi: antiromantični tjedan na volimdokumentarce.net

Valentinovo nam se opako približilo i sve je glasniji taj potrošački zov romantične ljubavi. Ako se pitate s kim, gdje i kako provesti Dan zaljubljenihRestart Dokukino KIC na platformi volimdokumentarce.net „za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja“ donose antiromantični tematski ciklus koji nas podsjeća da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine. Do 17. veljače donosimo četiri dokumentarna ostvarenja o najrazličitijim oblicima ljubavi, koja će u ovom tjednu biti snižena u pola cijene, točnije za iznos od desetak kuna (1,5 dolara), uz korištenje promotivnog kôda SAMOLJUBAV.

Među sniženim je naslovima na platformi nagrađivani regionalni dokumentarni klasik PLATI I ŽENI, makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, producenta i montažera vrlo uspješne MEDENE ZEMLJE. Film se bavi pitanjem dogovorenih brakova na primjeru mladih Balkanaca koji kao studenti u Austriji pokušavaju kupiti brak s austrijskim „suprugama“ i time državljanstvo, sve ne bi li umakli nesigurnostima njihove rodne grude u tranziciji. Apsurdno je i uvrnuto to putovanje „novom Europom“ koja je, iako bez fizičkih granica, prepuna predrasuda i birokratskih barijera.

Zašto su njezine ljubavne veze uglavnom osuđene na propast pokušava saznati redateljica Tatjana Božić u svojoj LJUBAVNOJ ODISEJI. Poput lika Billa Murraya u Slomljenom cvijeću Jima Jarmuscha ona odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega ne uspijeva održati nijednu vezu. Riječ je o vrlo neobičnoj i jedinstvenoj autobiografiji jednog blago neuspješnog ljubavnog života koja u svojoj nonšalantnosti razotkriva prilično ozbiljne stvari.

Biografski doks WHITNEY: BITI SVOJA Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala daje pogled iza kulisa kraljice popa, od vrhunca slave sve do njezine prerane smrti 2012. godine. Iako su njezini hitovi bili iznimno slušani i popularni u osamdesetima i devedesetima, zahvaljujući čemu je postala najbogatija afroamerička izvođačica svog vremena, Whitney Houston ipak se nije mogla osloboditi nasilja koje je često zamjenjivala za ljubav.

LJUBAVNICI I DESPOT Roba Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu priču o otmici za potrebe kulturnog razvoja i ponovnog pronalaska zaboravljene ljubavi. Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije. Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu „dragog vođe“.

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd SAMOLJUBAV. Akcija traje do srijede, 17. veljače 2021.
Popis filmova na popustu uz upute