Ciklus povodom obilježavanja važnosti antifašističke borbe

Ciklus povodom obilježavanja važnosti antifašističke borbe

Svjesni važnosti antifašističkog ustanka tijekom Drugog svjetskog rata, istovremeno uz sve veći oprez od geopolitičkih mijena posljednjih godina, ovotjedni repertoar posvetili smo suvremenim dokumentarcima koji se bave različitim aspektima otpora u prošlom, ali i trenutnom stoljeću. Gledamo priču o jednoj od prvih partizanki u Jugoslaviji, neustrašivoj Sonji u filmu Pejzaži otpora, dokumentarac Brijačnica i bomba o slučaju koji je prokazao ksenofobiju u njemačkom društvu, te grčki film Zlatna zora: javna stvar koji nas provodi kroz veliko suđenje ekstremno desničarskoj stranci. Za kraj donosimo posebnu projekciju Daminog gambita kakav je stvarno bio, bez uloga fikcije, U slavu kraljici.

U petak 24. lipnja u 19 sati prikazujemo Pejzaže otpora srpske redateljice s berlinskom adresom Marte Popivode koji je obišao A-festivale diljem Europe i svijeta i pokupio brojne nagrade, među njima Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Film je nastajao više od desetljeća, u suradnji s unukom poznate antifašistkinje Sonje – koautoricom Anom Vujanović, a polazi od nepreglednih sati razgovora i prebiranja po sjećanjima na vrijeme koje nije posve minulo. Poetični dokumentarac na programu je i u subotu 25. lipnja u 19 te nedjelju 26. lipnja u 21 sat.

Nakon projekcije u petak slijedi njemačka produkcija koju režira Andreas Maus, Brijačnica i bomba, a koji razotkriva ksenofobiju ukorijenjenu u njemačkom društvu kroz prizmu slučaja napada u Kölnu 2004. godine, kada je ispred turskog frizerskog salona eksplodirala bomba s čavlima. Još uvijek nerazriješen događaj podloga je impresivnoj rekonstrukciji policijske istrage prema protokolima ispitivanja.

U subotu u 21 sat gledamo Zlatnu zoru: javnu stvar redateljice Angélique Kourounis koji prati suđenje grčkoj političkoj stranci ekstremne desnice čija je notornost dokazana na sudu, u jednom od najvećih suđenja te vrste, protiv zločinačke skupine iza političke fasade. Kako se uopće oduprijeti i djelovati protiv (neo)nacističkih i fašističkih stremljenja razlaže se u ovom beskompromisnom filmu.

Nedjelja donosi projekciju gruzijskog dokumentarca posvećenog ponajboljim šahisticama iz doba Hladnog rata, ženama koje su svojim pobjedama Gruziju uzdigle na svjetsku šahovsku scenu. U slavu kraljici Tatije Skhirtladze vodi nas u Tbilisi ne bi li raspleo kulturno nasljeđe četiriju žena, zvijezda None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani. Priča je to o emancipaciji potpuno ispred svog vremena.