Ciklus antifašističke borbe u Dokukinu

Ciklus antifašističke borbe u Dokukinu

Uoči Dana antifašističke borbe (22. 6.) prikazujemo selekciju domaćih i stranih dokumentaraca koji se bave temama povijesnog sjećanja te individualnog i kolektivnog otpora politici zaborava, nepravdi i svim oblicima mržnje.

Ciklus započinjemo nagrađivanim dokumentarcom Rubike Shah, White Riot. Riječ je o nezaobilaznom vodiču iz glazbenog aktivizma koji nas vraća u vrijeme krajem ’70.-ih, kada dolazi do uspona rasizma, fašizma i neonacizma. U Engleskoj se tada okupljaju progresivni i popularni glazbenici u inicijativi Rock Against Racism (RAR) i svoje gaže pretvaraju u žarišta otpora.

Uz njega prikazujemo imaginarnu ratnu priču koja je inspirirana dnevnicima s ukrajinskog fronta u Drugom svjetskom ratu, Još jednom u proboj. U njemu se autori Federico Ferrone i Michele Manzolini oslanjaju na amaterske i profesionalne arhivske snimke kako bi snažno dočarali fikcionalnu priču u kojoj se isprepliću minuli i sadašnji ratovi a vojnici sanjaju o povratku kući.

U subotu 19. lipnja prikazujemo dva dokumentarno-eksperimentalna filma koji vizualnim intervencijama preispituju varljive povijesne obrasce. Colonello futurista intrigantna je posveta redatelja Vladislava Kneževića talijanskom futurističkom pokretu koji je zagovarao radikalnu transformaciju društvenih odnosa ispričana kroz neobičnu avanturu časnika Rosignolija na tragu ezoterije i okultnog. U Nevidljivom gradu: La materia non conta Pierrea Commaulta utopijski snovi entuzijastičnog talijanskog legionara pretvaraju se u noćnu moru uplašene hrvatske djevojke, a glasovi iz prošlosti i dalje odjekuju gradom čije je urbano tkivo nepovratno izmijenjeno.

O programu čitajte više na pojedinim stranicama filmova. Podsjećamo da je kapacitet ograničen iz epidemioloških razloga, stoga osigurajte svoje mjesto što prije kupovinom ulaznice (putem PayPala) ili rezervacijom na info@dokukino.net.