Chris Marker za novo izdanje Hall of Fame

Chris Marker za novo izdanje Hall of Fame

Svibanjsko izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma, posvećenog predstavljanju najznačajnijih dokumentaraca i dokumentarista, donosi Dražesni mjesec svibanj dvojice poznatih francuskih filmaša: poznatog franuskog redatelja Chrisa Markera koji se svrstava među najistaknutije predstavnike političkog filma, te podjednako poznatog snimatelja Pierrea Lhommea, čiji popis suradnika uključuje kremu francuske kinematografije, od Érica Rohmera i Roberta Bressona, do Marguerite Duras.

Kao “prototip čovjeka dvadeset prvog stoljeća”, kako ga je jednom prilikom opisao njegov prijatelj i filmski vizionar Alain Resnais, Chris Marker zadužio je svjetsku kinematografiju svojim eksperimentalno-igranim “foto-romanom” znanstvenofantastične tematike Terminal (La Jetée, 1962.), ali i dokumentarnim filmovima koji su prodirali u srž političkih događaja toga doba. Među ostalima tu je i Dražesni mjesec svibanj.

Riječ je o vremenskoj kapsuli koja nas vodi u poslijeratni Pariz, jedan od prvih dokumentaraca snimljenih u maniri cinéma vérité, stilskog pravca koji karakterizira direktno upletanje autora u snimanu situaciju, provociranjem događaja izravnim pitanjima ili samom prisutnošću ekipe. Kada je Marker odlučio posvetiti film svibnju 1962. godine, malo tko je mogao znati što će se sve dogoditi, a ni što će jedan svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije. Kako je rekao snimatelj Pierre Lhomme u jednom kasnijem intervjuu, svibanj je uvijek bogat zbivanjima a rijetko koji dokumentarac ovako pronicljivo anticipira nadolazeću kulturnu revoluciju.

Nedugo nakon završetka Alžirskog rata i potpisivanja sporazuma u Evianu, kojim je Alžir nakon mučnih dekolonizacijskih borbi stekao neovisnost, uslijedilo je prvo proljeće mira nakon Drugoga svjetskog rata. Chris Marker i Pierre Lhomme intervjuiraju ljude na pariškim ulicama, postavljajući im pitanja o aktualnim političkim i društvenim temama, ali i njihovoj svakodnevici. Tu su naravno i Markerove omiljene prijateljice, mačke, kao utjelovljenje slobode i mudrosti.

 

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak. Mjesta su ograničena, zato osigurajte svoju ulaznicu što prije kupovinom putem naše stranice ili slanjem maila na info@dokukino.net.