Buđenje proljeća uz ljubav i borbu protiv kapitalizma

Buđenje proljeća uz ljubav i borbu protiv kapitalizma

Kako se opustiti u mirovini kada se treba boriti protiv kapitalizma, pitanje je koje prožima novi film iz distribucije Restart Labela na našem programu. Šarmantni Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma Basilea Carréa-Agostinija donosi priču o bračnom paru umirovljenih sociologa, Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, autorima knjiga Nasilje bogatih Predsjednik ultra-bogatih.

Umjesto da dane provode zasluženo se odmarajući, oni ne odustaju od aktivnog angažmana. Tko ima vremena za lješkarenje kada se svijet koji priželjkujemo sve više udaljava? Premijerna projekcija čeka nas u petak 5. svibnja u 19 sati, a na programu je još u nedjelju 7. svibnja u 17 sati.

Nakon borbe pune elana u petak u 21 sat gledamo Mekane brodove, dokumentarac Željka Zorice Šiša o slavnoj kazališnoj grupi Kugla glumište koja se svrstava među najvažnije avangardne kazališne, multimedijalne i interdisciplinarne umjetničke skupine u Hrvatskoj. Grupa je djelovala ’70-ih i ’80-ih i teatar je zamišljala van okvira “kocke”, dedramatiziran i potpuno preklopljen sa životom. O Kugla glumištu u filmu govore mnogi suvremenici ali i kuglaši, teatrolozi, filmolozi i ostali. Film je moguće pogledati i u subotu 6. svibnja u 17 sati.

Za vikend stignete pogledati i fenomenalni film tursko-njemačkog redatelja Cema Kaye o gastarbajterskoj glazbenoj supkulturu u Njemačkoj, Ljubav, smrt i njemačke marke, koji podjednako osvaja srca i nagrade. Među mnogim priznanjima koje je film dobio su i nagrada publike na Berlinale Panorama i Dokufestu, nagradu FIPRESCI na Documentarist Istanbul.

Već poznat po svojim filmovima o turskoj popularnoj kulturi, Kaya nas uvlači u svijet nezavisne glazbene kulture turskih imigranata i njihovih potomaka na zabavan, složen i dinamičan način. Film je na programu u subotu 6. svibnja u 19 sati i nedjelju 7. svibnja u 19 sati.

Glazbu možemo čuti i u nazivu sljedećeg filma na programu, Vitić pleše. Riječ je o filmu konceptualnog i intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala o borbi za obnovu zgrade u Laginjinoj ulici u Zagrebu, spomenika kulture kojeg je projektirao Ivo Vitić, jedan od ključnih modernističkih arhitekata. Ova hipertekstualna priča, kako sinopsis navodi, istražuje svrhu i uzaludnost individualnog zalaganja za opće dobro. Dokumentarac gledamo u subotu i nedjelju u 21 sat.