Božićni ukrasi i ostali radovi Mladena Kovačevića

Božićni ukrasi i ostali radovi Mladena Kovačevića

Yiwu, grad u istočnoj Kini od 1,2 milijuna ljudi i više od šest stotina tvornica, svjetski je centar proizvodnje božićnih ukrasa. U njemu se proizvede čak dvije trećine svih božićnih ukrasa na kugli zemaljskoj. Milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala upakiranih u svjetlucave kutijice slijevaju se iz ove „radionice božićnih čuda“ s dalekog istoka da bismo ih mi na zapadu u prosincu konzumirali. O svakodnevici radnika koji proizvode božićne ukrase govori film Sretan Božić, Yiwu srpskog redatelja Mladena Kovačevićkoji počinjemo prikazivati u četvrtak 16. prosinca.

U tvornice u Yiwu stižu radnici iz cijele Kine, a s njima i njihove proširene obitelji. To su mjesta gdje se upoznaju budući partneri, stvaraju prijateljstva i rađaju djeca. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora. Kako su im plaće narasle radnici si sada mogu priuštiti najnoviji iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Mlade generacije umorne su od rada u tvornicama, isparavanja kemikalija i sveprisutnih šljokica i žele biti dijelom „kineskog sna“ – imati vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i i SFF-u gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Sretan Božić, Yiwu propituje i bizarnost činjenice da svi ukrasi bilo u Zagrebu, Parizu ili Moskvi, dolaze iz jednog grada u Kini, uostalom kao i većina mobitela ili televizora na svijetu.

Nakon kinopremijere u Dokukinu u četvrtak, 16. prosinca u 19 sati redatelj Mladen Kovačević sudjelovat će u razgovoru s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović. Dan poslije, u petak, 17. prosinca u 18 sati Kovačević će održati  masterclass predavanje pod nazivom Režijske intervencije u dokumentarnom filmu uz moderaciju Nebojše Slijepčevića.

Tim povodom predstavljamo i dosadašnji opus ovog zapaženog regionalnog autora.

U srijedu 15. prosinca u 19 sati prikazat će se njegova alpinistička priča 4 godine u 10 minuta, intimni prikaz jednog nesvakidašnjeg putovanja i avanture prvog srpskog alpinista koji se popeo na Mount Everest, prikazana na Hot Docsu i nagrađena posebnim priznanjem na Visions du Réelu. Isti dan u 20:30 sati slijede dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca – Zid smrti, i tako to o neustrašivoj zvijezdi cirkusa Princezi Zida (smrti) u produkciji Restarta i Anplagd o muzičarima koji sviraju na neobičnom instrumentu – svježim zelenim listovima. Ulaz na obje projekcije je besplatan.