Asocijativan portret njemačkog vizionara Josepha Beuysa

Asocijativan portret njemačkog vizionara Josepha Beuysa

Bliži se 100. godišnjica rođenja jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa, zato smo sljedeći tjedan – u srijedu 12. svibnja i četvrtak 13. svibnja – odlučili ugostiti Goethe-institut Kroatien u suradnji sa 14. Subversive Festivalom i prikazati nagrađivani dokumentarac Beuys Andresa Veiela o njegovom kontroverznom liku i djelu kojima se, čak i tri desetljeća nakon smrti, još uvijek doima poput vizionara ispred svog vremena.

 

Beuys je prvi njemački umjetnik koji je imao samostalnu izložbu u muzeju Guggenheim u New Yorku i to u vrijeme dok je njegov rad u domovini opisivan kao „najskuplji glomazni otpad svih vremena”. Veiel je u svom dokumentarnom eseju odlučio umjetniku dati glavnu riječ, izvodeći iz dosad neobjavljenih zvučnih zapisa i videosnimki asocijativan portret koji otvara prostor za ideje. Vidljivo je koliko je njegov koncept proširene umjetnosti izravno utkan u suvremene društvene, političke i moralne debate. No on nije samo umjetnik: kod Veiela Beuys je prikazan i kao čovjek, nastavnik i politički angažiran pojedinac.

 

Film se prikazuje u srijedu 12. svibnja u 19 sati, nakon čega će nam se virtualno pridružiti i redatelj filma u razgovoru s Dinom Pokrajac, voditeljicom Dokukina i filmskom kritičarkom, o istraživanju i radu na filmu. Osim srijede, Beuys je na programu i u četvrtak 13. svibnja. Projekcije su dio šireg programa hrvatskog ogranka Goethe-Instituta #Beuys100 kojim se ispituje značaj i utjecaj umjetnikova stvaralaštva danas. U suradnji sa 14. Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca planirane su filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru.