4. Arteria – Tjedan filma o umjetnicima

4. Arteria – Tjedan filma o umjetnicima

Četvrto izdanje Arterije u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice.

Gledat ćemo nagrađivane filmske posvete japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, filmskom gigantu Orsonu Wellesu, zvijezdi Warholove tvornice  i eksperimentalnom filmašu Paulu Morrisseyju, legendarnom sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu, rumunjsko-švicarskom umjetniku i osnivaču eat-arta Danielu Spoerriju, nadrealističkoj fotografkinji i ratnoj reporterki Lee Miller, te nedavno preminulom pioniru land-arta Christu, poznatom po grandioznim instalacijama i omotovanju građevina.

Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Autor koncepta je Emil Matešić a selektorica programa Dina Pokrajac.

Ulaz na sve projekcije je besplatan uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima održavat će se sukladno preporukama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa (COVID-19) – poštovat će se preporuke o udaljenosti, a svim sudionicima biti će dostupne zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva.