18. Festival prvih

18. Festival prvih

18. Festival prvih održava se od 3. do 7. studenog u Centru KNAP, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića. Središnja tema ovogodišnjeg festivala je Potreba za stanom i stambena politika. Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa publika će u Kulturno informativnom centru (KIC) moći pogledati i hrvatske premijere dokumentaraca Nema zemlje za siromašne i Snovi o prostorima koji prate središnju temu. Tu je i projekcija domaćeg kratkog dokumentarnog filma Neželjeni stanar kojoj će prethoditi predavanje i diskusija koje će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić.

Mađarski film Nema zemlje za siromašne Laszla Bihara možete pogledati u srijedu, 4. studenoga u 21 h. Doks nas upoznaje s trenutnom stambenom situacijom u Mađarskoj – 120 000 državnih stanova zjapi prazno, dok gotovo 30 000 ljudi živi bez doma. Pokret AVM (Grad za sve) čini grupa beskućnika i aktivista koji se svakodnevno sukobljavaju s vlašću i brane pravo na stanovanje, socijalnu zaštitu i ljudsko dostojanstvo. Oni danonoćno rade kako bi poboljšali položaj siromašnih i ukazali na nepravednost aktualne socijalne politike.

četvrtak, 5. studenoga u 21 h na programu je njemački dokumentarac Snovi o prostorima Matthiasa Lintnera, atmosferičan, snovit i predivno snimljen film situiran u labirintu zgrada usred Berlina u kojemu umjetnici, punkeri i ekscentrični umirovljenici žive jedni pored drugih. Film je to u u kojem urbana poezija teče niz prašnjave hodnike, a prirodno jesenje svjetlo treperi između lipinih stabla u dvorištu. Pažljivo odabrani citati Georgesa Pereca navode naše misli da slobodno lelujaju u raznim smjerovima. Što je to dom? Postoji li osjećaj zajedništva među neznancima? Što želimo od naših gradova?

Ulaz na projekcije je besplatan, a filmovi će do kraja festivala biti dostupni za gledanje i putem online platforme volimdokumentarce.net.