15. Subversive Festival uz retrospektivu Cecilije Mangini i polifoni kritički diskurs o Balkanu

15. Subversive Festival uz retrospektivu Cecilije Mangini i polifoni kritički diskurs o Balkanu

Ovaj svibanjski tjedan obilježit će moćno gostovanje 15. izdanja Subversive Film Festivala objedinjeno temom Mikrofizike protu-moći. Od 16. do 22. svibnja prikazat će se ukupno 10 dugometražnih filmova, 9 kratkometražnih filmova u 2 bloka i jedan masterclass iz popratnih (i besplatnih) programa: Retrospektiva – Film XX: Cecilia Mangini i Hommage – Tko zna što će jučer donijeti uz filmove iz Jugoistočne Europe koji stvaraju polifoni kritički diskurs o zajedničkim povijestima, uz posebnu projekciju glazbenog dokumentarca Punk the Capital i filmove Zlatna zora: javna stvar francuske redateljice Angélique Kourounis o važnosti otpora i njemačka Brijačnica i bomba o nikada razjašnjenom slučaju bombaškog napada ispred turskog frizerskog salona u Kölnu.

O višestrukim perspektivama na isprepletene povijesti balkanskih društava progovorit će filmovi Haruna Farockija Andreja Užice (Videogrami revolucije) u ponedjeljak 16. svibnja u 19Julesa Dassina (Proba) u utorak 17. svibnja u 19 sati i Pantelisa Voulgarisa (Sretan dan) uz kratki grčki film Marine Gioti (Tajna škola) u četvrtak 19 svibnja u 21.15.

Na različite načine tematiziraju povijesne prekretnice u zemljama ovoga podneblja u 20. stoljeću i njihov utjecaj na naše kolektivno sjećanje. Naslov programa inspiriran je ciničnom maksimom iz staljinističkog perioda kako ju je prenio povjesničar i istraživač „historijske mitologije“ Eric Hobsbawm. Program se ostvaruje u suradnji s francuskom kustosicom Delphine Leccas i grčkom umjetničkom organizacijom locus athens.

Srijeda 18. svibnja rezervirana je za masterclass-predavanje austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann koja je svojim novim filmom Mutzenbacher, koji će biti prikazan na SFF-u, osvojila nagradu u okviru sekcije Encounters na ovogodišnjem Berlinaleu. Njezin masterclass naslovljen je Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu i u njemu će nam približiti svoje pronicljivo i poetično stvaralaštvo i poziciju nad društvenom stvarnosti.

Nakon masterclassa održat će se posebna projekcija dokumentarca o rođenju punka u Washington D.C.-ju i osnivanju slavne kuće Dischord RecordsPunk the Capital. Pridružit će nam se redatelj James June Schneider i Jeff Nelson legendarni bubnjar Minor Threata, a razgovor će moderirati Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i glavni urednik popkulturnog magazina Ravno do dna.

Od četvrtka 19. do nedjelje 22. svibnja na repertoaru su filmovi u čast nedavno preminuloj talijanskoj dokumentaristici Ceciliji Mangini (1927. – 2021.) koja je cjeloživotno bila predana društvenom aktivizmu, prepoznatljiva po svojoj beskompromisnoj, radikalnoj i eksperimentalnoj estetici. U goste nam dolaze i Paolo Pisanelli, redatelj i njezin česti suradnik te filmologinja i teoretičarka Dalila Missero, autorica knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donosimo njezine kratkometražne filmove u dva bloka u četvrtak 19. svibnja i petak 20. svibnja, a u petak i Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam izveden iz fotografija uslikanih u periodu života kada je živjela u Sjevernom Vijetnamu za vrijeme rata sa SAD-om. Program se nastavlja u subotu 21. svibnja uz posthumni film s redateljicom koja razmišlja o svom radu i djelu Svijet u kadrovima i šarmantno bizarni film Lina Del Fra iz 1973. o tortama, NLO-ovima i vojsci Torta na nebu te nedjelju 22. svibnja s ostvarenjem o zatvorskim danima poznatog talijanskog filozofa, komunističkog aktivista i marksističkog teoretičara, Antonio Gramsci: Zatvorski dani.