1. Filmovi
  2. Dokukino KIC
Danas

21. HRFF: Draga Fiona

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Oslanjajući se na multietničko porijeklo, u svojim radovima Fiona Tan često istražuje i rekonstruira povijest, pamćenje i kulturni identitet, a triptih tih motiva zauzima središnje mjesto i njezinog trećeg dugometražnog filma – Draga Fiona.

21. HRFF: Upoznaj autora: Damir Čučić

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Upoznajemo Damira Čučića, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada, široj javnosti možda najpoznatijeg po filmovima Pismo ćaći, koji je osvojio Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012. i Mitch – dnevnik jednog šizofreničara.

21. HRFF: Čovjek u crnom

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Čovjek u crnom Wang Binga nije samo dokumentarac. To je snimanje performansa o otpornosti ljudskog duha kroz glazbu, tihi radikalni politički čin, prikaz trijumfa nad traumom i umjetničko djelo koje svjedoči o životu posvećenom umjetničkom djelu.

21. HRFF: Gdje su nestali svi osmjesi?

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Film je to koji problematizira oblik modernog ropstva, strahote s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji trbuhom za kruhom svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom.

21. HRFF: U vodi

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Pretpostavka filma je jednostavna – mladi glumac odlučuje odustati od glume i snimiti kratki film. S tom namjerom, s dvoje prijatelja odlazi na najjužniji teritorij Južne Koreje, vjetroviti otok Jeju, gdje vrijeme provode razgovarajući o odnosu između života i umjetnosti dok istražuju okolinu, čekaju pravo svjetlo i s obale promatraju horizont.

21. HRFF: Svaka igra, svaka dobiva

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Globalni poremećaji u opskrbi plinom u međuvremenu su dali novi kontekst događajima u energetskom sektoru Hrvatske, pruživši povod za nastavak istraživačkog i produkcijskog rada.

21. HRFF: Orlando, moja politička biografija

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Fluidnost roda i seksualnosti, fuzija polimorfnosti i višeglasja, sinergija imaginacije i političke teorije; sva ova maksimalistička zbrka rezonira u debitantskom didaktičko-eksperimentalnom filmu španjolskog filozofa i trans aktivista Paul B. Preciada.

AI i virtualni svjetovi: Bijelo na bijelom

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Videodnevnik redateljice na Antarktiku i njezinih razgovora s umjetnom inteligencijom o prirodi filma, umjetnosti i smislu života.

€2

6. Arteria: Jane B. za Agnès V. (uz razgovor)

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Šarmantan portret legendarne glumice, pjevačice i modne ikone Jane Birkin koju je filmski oslikala podjednako legendarna francuska redateljica Agnès Varda.

6. Arteria: Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca (uz razgovor)

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Čudo od djeteta, skandalozna spisateljica, izdajica domovine, feministkinja, komunistica, pesimistica, jezična teroristica, buntovnica, enfant terrible, oskvrniteljica tradicije, briljantna, ranjiva umjetnica, Nobelovka. Jedna i jedina – Elfriede Jelinek.

6. Arteria: Lynch/Oz (uz razgovor)

Dokukino KIC Preradovićeva 5

Lynch/Oz istražuje jednu od najintrigantnijih zagonetki u povijesti filma: dugovječnu simbiozu iskonske američke bajke Čarobnjak iz Oza i osebujne nadrealistične kinematografije Davida Lyncha.