Raj + Dan kruha

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Raj + Dan kruha

RETROSPEKTIVA SERGEJA DVORCEVOJA #1

RAJ
Schastye, Sergej Dvorcevoj, Kazahstan, 1995., 25’

Dvorcevoj je tri i pol mjeseci živio s nomadskom kazahstanskom obitelji koju upoznajemo u filmu. Bliskost s protagonistima i poetični opservacionizam – cijeli film sastoji se od svega 27 kadrova – briše granicu između fikcije i fakcije. Svaka scena obiluje suptilnim razumijevanjem za teksturu života ovih pastira i osjećajem za poeziju slučajnosti, dok su kadrovi pažljivo konstruirani u maniri Fredricka Wisemana.

FESTIVALI I NAGRADE:

Cinéma du Réel – najbolji kratkometražni film / Krakow Film Festival – nagrada FIPRESCInajbolji kratkometražni film / Tampere International Short Film Festival / Yamagata International Documentary Film Festival

 

DAN KRUHA
Khlebnyy den, Sergej Dvorcevoj, Rusija, 1998., 55’

Priča o stanovnicima zaboravljenog sela koji jednom tjedno sudjeluju u začudnom društvenom ritualu – guraju kolica s kruhom koji je nekoliko kilometara udaljen od njihova mjesta stanovanja. Dok nestašne i bučne koze jedu novine, ovi penzioneri čine ono što trebaju kako bi preživjeli.

Pratimo 24 sata u njihovu životu koji se doima poput crnohumorne parabole o životu u sovjetskoj Rusiji a ne isječka iz tobože progresivne posttranzicijske sadašnjosti – napušteno bivše radničko naselje od bogatog Sankt Peterburga udaljeno je svega 80 kilometara.

 

FESTIVALI I NAGRADE:

IDFA – nominacija za nagradu Joris Ivens / Jihlava International Documentary Film Festival – nagrada publike / Krakow Film Festival – najbolji film / Leipzig DOK Festival – najbolji film / St. Petersburg Message to Man Film Festival – najbolji film / Molodist International Film Festival – najbolji film

 

Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 24 sata od subote, 12. prosinca u 19 sati do nedjelje, 13. prosinca u ponoć.

11 prosinac
Datum: 11.12.2020.
Vrijeme: 19:00 - 21:00