Queer MoMenti: Bambi: Francuska žena & Edvard si je našao ljubavnika

  • Bambi: Une Nouvelle Femme /
  • režija: Sébastien Lifshitz /
  • Francuska /
  • 2021. /
  • 83'
jezik: francuski, engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Queer MoMenti: Bambi: Francuska žena & Edvard si je našao ljubavnika

Bambi, rođena kao Jean-Pierre Pruvot u malom alžirskom selu 1935. godine, odbila je prihvatiti spol koji joj je dodijeljen rođenjem i umjesto toga je odabrala biti Marie-Pierre Pruvot. Emigrira u Pariz sa 17 godina; jedna je od prvih transrodnih žena u kabareu Le Carrousel de Paris, gdje kasnije scenskom poslu uči druge izvođačice. Ova nova verzija filma „Bambi“ iz 2013. godine (nagrađenog u Berlinu na Teddy Awards), prošireni je i produženi „director’s cut“ o kojemu je redatelj Sébastien Lifshitz oduvijek sanjao. „Bambi“ je sada dugometražni film koji prati junakinjin životni put i oslobađanje, tvoreći tako izniman dokument o queer identitetu i životu u Parizu 50-tih i 60-ih kroz montažu fotografija, arhivskih snimaka, filmskih isječaka i šansona. Ovo je također i priča o bjeguncu koji je znao da mora pobjeći od svoje obitelji i okoline, kao i o podršci drag-queen zajednice koja je prva prigrlila Bambi. 

Od dana na pozornici, do brige za svoju majku i postajanja učiteljicom u školi, Bambi je znala kako se uvijek i iznova izmisliti, unatoč prilikama ili neprilikama. Prikupljanjem materijala za priču o jednoj od prvih transrodnih žena, redatelj Sebastien Lifshitz nastavlja svoj rad započet s filmovima Wild Side (2004.) i Little Girl (2020.) gdje također portretira snažne osobnosti. Marie-Pierre Pruvot i danas je živa, jedno od posljednjih pojavljivanja bio joj je u Arteovom dokumentarcu „Absolument Trans“ gdje TV ekran dijeli s Buckom Angelom, Laverne Cox i Caitlyn Jenner.

 

Prije Bambija gledamo kratki film Toma E. Browna Edvard si je našao ljubavnika (Edvard Takes a Lover, SAD, 2022., 4′).

U ne tako dalekoj budućnosti, u vrijeme beskrajne pandemije i ostanka kod kuće, marioneta se dosađuje i želi aktivnije sudjelovati u društvenom i ljubavnom životu. Aplikacije na mobitelu, baš one za brzo upoznavanje i seks među marionetama, nude uvijek ista lica. Našem junaku je dosta „svajpanja“ jednih te istih faca. Ovaj duhoviti komentar na moderan način nalaženja partnera, američki redatelj Tom E. Brown snimio je kombinacijom različitih lutkarskih i animacijskih tehnika, te u svega 4 minute uspijeva izgraditi i komediju i triler. Netipična tehnika za queer filmove osvojila je festivale, što je i inače slučaj kod ovog autora, inače stanovnika San Francisca. Njegovi filmovi prikazani su u Američkom prirodoslovnom muzeju, Walker Art Centeru i Guggenheimu. Tvorac je IFC-ovih kratkih filmova „Das Clown“, „Don’t Run Johnny“ i „Rubber Gloves“. Ovaj veteran filmskog festivala Sundance publici je najpoznatiji po komediji „Pushing Dead“, ljubavnoj priču između čovjeka i njegove bolesti.

 

Filmovi se prikazuju u sklopu manifestacije Queer MoMenti 2023., u organizaciji Udruge Domino. Ulaznice za filmski program mogu se nabaviti na blagajni kina prije projekcija po cijeni od 3 € (za studente 2 €).

29 travanj
Datum: 29.4.2023.
Vrijeme: 20:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Sébastien Lifshitz