Hall of Fame: Godina žene

  • Year of the Woman /
  • režija: Sandra Hochman /
  • SAD /
  • 1973. /
  • 87'
jezik: engleski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Godina žene

Pjesnikinja i debitantska redateljica Sandra Hochman skupila je 1973. filmsku ekipu sastavljenu isključivo od žena i 15 000 dolara kako bi dokumentirala Demokratsku konvenciju u Miamiju. Ondje proziva i sabotira Waltera Cronkitea i druge pripadnike medijsko-političkog muškog establišmenta jer ignoriraju povijesnu kampanju Shirley Chisholm, prve žene i Afroamerikanke koja se kandidirala za predsjednicu SAD-a pod egidom Demokratske stranke. U to vrijeme žene čine 53% elektorata ali svega 3% u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Ako žene čine polovicu države, zašto su tako podzastupljene u vlasti? Hochman gotovo zaustavlja konvenciju uz pomoć striptizete Liz Renay (koja je kasnije glumila u Desperate Living Johna Watersa), ismijava Warrena Beattyja i Garyja Harta zbog njihova nesvjesnog seksizma te izmjenjuje urnebesne replike s Artom Buchwaldom (“najbolji komičarski duo nakon Hepburn i Tracyja”). U filmu se pojavljuju Gloria Steinem, Betty Friedan, Florynce Kennedy, Coretta Scott King, Germaine Greer i druge feminističke ikone 1970-ih, kao i pisac Norman Mailer.

Hochman je film režirala, producirala te animirala no nakon što je 1973. prikazan pet noći zaredom u Fifth Avenue Cinema ovaj raritetni i aktualni filmski dokument gotovo uopće nije bio prikazivan sve do 2019. kada ga je Knjižnica Lily pri Sveučilištu Indiana digitalno restaurirala. Hochman nakon toga doživljava svojevrsnu renesansu – njezin film ponovno je otkriven nakon 46 godina te se prikazuje diljem svijeta: u Parizu, Londonu i Lincoln Centru u New Yorku. Vrckav i lucidan film prožet je poezijom same Hochman te pravedničkim bijesom koji kulminira u sceni u kojoj svjetlonoše feminističkog pokreta marširaju na komercijalnu TV i radio mrežu CBS.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju spisateljica i politologinja Aida Bagić, pjesnikinja Monika Herceg i umjetnica Sandra Sterle a moderatorica je kulturna antropologinja Sonja Leboš. Razgovarat će, između ostalog, o performativnosti u (fem)politici, ženstvenosti kao maškaradi (kako je opisuje psihoanalitičarka Joan Riviere) te povući paralele između intersekcionalnog feminizma i feminizma u socijalizmu.

Film prikazujemo u sklopu programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma.

Nagrade i festivali:

Chicago International Film Festival 1973

Recenzije:

“Urnebesno… Apsolutno briljantno!” Ms. Magazine

“Živopisan i sulud dokumentarac!” Liz Smith, Cosmopolitan

“Sandra Hochman i Art Buchwald najbolji su komičarski duo nakon Hepburn i Tracyja.” Arthur Schlesinger, Jr.

„U filmu tvrdim da bi muškarce trebalo poslati u rehabilitacijske centre, i sada, u eri Harveyja Weinsteina, obistinjuju se sve apsurdne vizije budućnosti koju sam predviđala tada.“ Sandra Hochman

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
20 ožujak
Datum: 20.3.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5