5. ARTERIA: Poly Styrene: I Am a Cliché

  • režija: Paul Sng & Celeste Bell /
  • UK /
  • 2021. /
  • 89'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

5. ARTERIA: Poly Styrene: I Am a Cliché

Poly Styrene (1957-2011) bila je prva mulatkinja u Velikoj Britaniji na čelu uspješnog punk rock banda. Kao frontmenica X-Ray Spex ova britansko-somalijska muzičarka bila je i izvor inspiracije za kasnije riot grrl i afro-punk pokrete. Na utjecajnom albumu Germfree Adolescents predstavila je svijetu novi zvuk bunta posredstvom svojeg nekonvencionalnog, iskričavog glasa koji je bio „dovoljno glasan da buši rupe u metalu“. U hitovima poput Oh Bondage Up Yours! s rijetkom pronicljivošću i dalekovidnošću pjevala je o identitetu, konzumerizmu i opresiji te komentirala društvena zbivanja u Engleskoj tijekom kasnih 1970-ih. Celeste Bell kći je Poly Styrene koja je nevoljko postala čuvarica majčine kreativne ostavštine, ali i njezinih demona. Mizoginija, rasizam i mentalna bolest obilježili su Polyin život te traumatično utjecali na Celestino djetinjstvo i često problematičan odnos s majkom. Biografski dokumentarac donosi brojne dosad neviđene arhivske materijale i raritetne dnevničke zapise koje čita glumica Ruth Negga (nominirana za Oscara za ulogu u filmu Loving). Pratimo Celeste kako prvi put otvara njezin umjetnički arhiv i prelazi tri kontinenta kako bi bolje razumjela Poly – revolucionarnu kantautoricu, ali i svoju majku. Na tom putovanju srećemo brojne sugovornike koje je Poly nadahnula, između ostalog to su: Thurston Moore (Sonic Youth), Kathleen Hanna (Bikini Kill/Le Tigre), modna dizajnerica Vivienne Westwood, pjevačica Neneh Cherry, muzičar/producent Youth i drugi.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju pjevačica i frontmenica Elementala Mirela Priselac Remi i kustosica Leila Topić.

Film prikazujemo u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Festivali i nagrade:

BRITISH INDEPENDENT FILM AWARDS – najbolji dokumentarac, nagrada Discovery / BAFTA SCOTLAND AWARDS – nominacija za najbolji film / THE GRIERSON TRUST BRITISH DOCUMENTARY AWARD – nominacija za najbolji glazbeni dokumentarac

Recenzije:

“Dirljiva studija dinamike između majke i kćeri“ David Jenkins, Little White Lies

“Vrlo zanimljiv i važan dokumentarac“…“ Peter Bradshaw, The Guardian

“Tajno oružje ovog filma njegova je zavidna iskrenost – o Britaniji, glazbenoj industriji, mentalnom zdravlju i samoj protagonistkinji.“ David Leigh, The Financial Times

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
22 ožujak
Datum: 22.3.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5