5. ARTERIA: Dora Maar: Između svjetla i sjene

  • Dora Maar: Entre ombre et lumiѐre /
  • režija: Marie-Eve de Grave /
  • Francuska /
  • 2020. /
  • 52'
jezik: francuski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

5. ARTERIA: Dora Maar: Između svjetla i sjene

Neuhvatljiva, nekonvencionalna, u potrazi za apsolutom: slikarica i fotografkinja Dora Maar (1907 – 1997) ostavila je iza sebe jedinstven, no i dalje nedovoljno valoriziran opus. Redateljica Marie-Eve de Grave odmiče od standardnog prikaza Dore Maar kao Žene koja plače i Picassove muze što je nepravedno zasjenilo njezin intrigantan i kompleksan umjetnički rad i život. Francusko-argentinska umjetnica hrvatskog podrijetla tijekom 1930-ih postaje djelom pariške umjetničke scene – francuska metropola bila joj je česta inspiracija, jer kako je rekla, ništa nije tako nadrealno kao grad. U to doba djeluje u političkoj kazališnoj skupini Octobre i u ljevičarskim antifašističkim skupinama Masses i Contre Attaque, snima socijalno angažirane fotografije predgrađa La Zone, otvara vlastiti atelje, druži se s nadrealistima Paulom i Nush Eluard, Man Rayjem i Lee Miller, te Georgesom Batailleom. U svojim fotomontažama i kolažima kombinira društvenu reportažu i nadrealističku začudnost, no nakon fatalnog susreta s Picassom napušta fotografiju i okreće se slikarstvu. Upravo je ona Picassa naučila kombinaciji slike i grafike kojima se služio godinama kasnije, izbavila ga iz mučne kreativne krize i potaknula da usprkos svojoj prijašnjoj apolitičnosti naslika svoj magnum opus, sliku Guernica koja bilježi stradanja baskijskog naroda tijekom Španjolskog građanskog rata. U to doba redovito se pojavljuje kao lik u Picassovim djelima, često ključnima u njegovu opusu, međutim njezin ljubavnik gotovo uvijek je jednodimenzionalno i pomalo sadistički prikazuje kao Ženu koja plače. Intimni portret Dora Maar: Između svjetla i sjene nakon brojnih romansiranih i viktimizirajućih biografija vraća ovoj zanemarenoj umjetnici njezinu punokrvnost, višeslojnu osobnost i, što je najvažnije, fokus na njezino stvaralaštvo.

Film predstavlja dr. sc. Sandra Križić Roban, povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju.

Film prikazujemo u sklopu 5. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC). Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Festivali i nagrade:

LE FIFA / MASTER OF ART FILM FESTIVAL

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
23 ožujak
Datum: 23.3.2022.
Vrijeme: 18:00 - 19:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5