18. Festival prvih: Nema zemlje za siromašne

  • No Country for the Poor /
  • režija: Laszlo Bihari /
  • Mađarska, Njemačka /
  • 2018. /
  • 52'
jezik: mađarski, engleski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

18. Festival prvih: Nema zemlje za siromašne

U Mađarskoj siromašne i slabe sve više stigmatiziraju i obespravljuju kako bi prikrili propust države. Dok pripadnici vlasti i dalje monopoliziraju moć i pretvaraju građane u podanike, opsežne revizije ustava kriminalizirale su beskućništvo i ograničile ulogu socijalne skrbi, ukinuvši mnoge socijalne povlastice.

Danas u Mađarskoj 120 000 državnih stanova zjapi prazno, dok gotovo 30 000 ljudi živi bez doma. Pokret AVM (A Város Mindenkie = Grad za sve) čini grupa beskućnika i aktivista koji se svakodnevno sukobljavaju s vlasti i brane pravo na stanovanje, socijalnu zaštitu i ljudsko dostojanstvo. Oni danonoćno rade kako bi poboljšali položaj siromašnih i ukazali na nepravednost aktualne socijalne politike.  Članovi AVM prosvjeduju na Trgu parlamenta, sprječavaju izbacivanja, lobiraju kod lokalnih dužnosnika i nude besplatnu pravnu pomoć potrebitima. AVM je mikro-društvo utemeljeno na solidarnosti i demokraciji u makro-društvu koje sve intenzivnije kreće u totalno suprotnom smjeru.

Kroz tri godine intenzivnog istraživanja ovaj film nudi uvid u život članova pokreta i intimne priče koje inspiriraju njihovu borbu. Kakva je zapravo priroda demokracije u današnjoj Europi možemo zaključiti kroz primjer države kao što je Mađarska, po mnogo čemu slične Hrvatskoj, u kojoj svaki treći građanin živi u siromaštvu dok socijalni stanovi sačinjavaju manje od 3% ukupne stanogradnje.

04 studeni
Datum: 04.11.2020.
Vrijeme: 21:00 - 23:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Produkcija: Docdays Productions/ZPOK Media Lab