18. Festival prvih: Neželjeni stanar

  • režija: Nika Obučina /
  • Hrvatska /
  • 2018. /
  • 16'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

18. Festival prvih: Neželjeni stanar

Zlatko Cvetković umirovljeni je vozač tvrtke Kamensko. Za vrijeme svog rada potpisao je ugovor o doživotnom uživanju stana unutar tvorničkog kompleksa, u kojem i danas živi. Nakon što je Kamensko dobilo novog vlasnika, Zlatko se našao u poziciji neželjenog stanara. Novi ga vlasnici svim silama pokušavaju istjerati iz stana, zbog čega Zlatko pokreće sudski postupak.

Film prati borbu obespravljenog umirovljenika kojemu korporacija želi oduzeti jedino što ima – derutan stan na koji polaže puno pravo. Atraktivna lokacija stana u centru Zagreba okidač je za cijelu perfidnu akciju tvrtke usmjerenu protiv Zlatka. U tome nisu nimalo nježni, prvo mu oduzimaju priključak tekuće vode, a potom mu isključuju i struju. Ostavljen u nehumanim uvjetima, Zlatko otkriva svoju priču o tome kako je došao u ovakvu životnu situaciju, priču o borbi s bolesti svoje pokojne supruge, pokvarenim poduzetnicima i neosjetljivim državnim službama.

Hoće li Zlatko uspjeti nadjačati birokratski sustav koji ga se svim snagama nastoji otarasiti?

Film je prikazan u sklopu predavanja i diskusije Potreba za stanom i stambena politika/O beskućništvu u kojoj su sudjelovale magistrica sociologije Suzana Sakić i arhitektica Iva Marčetić.

LIBURNIA FILM FESTIVAL

04 studeni
Datum: 04.11.2020.
Vrijeme: 19:30 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Produkcija: Fade In