Tragom arhiva s Milom Turajlić i onkraj roda s Tobijem

Tragom arhiva s Milom Turajlić i onkraj roda s Tobijem

Posljednjeg tjedna u ožujku uživamo u novom izdanju projekta Kulturna infrastruktura zajednice, dva masterclassa s ukrajinskom redateljicom Alisom Kovalenko i nagrađivanom autoricom Milom Turajlić, uz film o Tobijevom transrodnom putovanju na sjeveroistoku Mađarske i nove termine projekcija Najljepšeg dječaka na svijetu.

U utorak 28. ožujka u 17 sati ugošćujemo ZagrebDox i donosimo masterclass diplomirane novinarke i studentice režije o ratu i pričama iza njega. Na Rubovima rata Kovalenko će se dotaknuti osjetljivih tema izravnih i neizravnih priča o ratu, varijacija rizika i odluka te emocionalnog angažmana.

Nakon masterclassa prikazat ćemo nagrađivani film Zeda Nelsona o stanovnicima jedne londonske ulice koju izjeda gentrifikacija, Ulica, kao uvod u panel raspravu koja je na programu u srijedu 29. ožujka u 19 satiKvartovska demokracija: Prema novim oblicima lokalnog građanskog organiziranja. Radi se o pretposljednjoj dionici projekta Kulturna infrastruktura zajednice u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra.

Na panelu će sudjelovati niz stručnjaka i stručnjakinja za pitanja kulture i civilnog društva, uz moderaciju kulturne i urbane antropologinje Sonje Leboš, i diskutirat će se o različitim lokalnim inicijativama unutar Grada Zagreba te administrativnih i ostalih problema s kojima se u svom djelovanju susreću pri ostvarivanju prijedloga i ciljeva. Cilj je promisliti kako optimizirati suradnju civilnih udruga i organizacija s vijećima gradske četvrti.

Posljednjeg dana ožujka, u petak 31. ožujka u 15 sati, donosimo masterclass višestruko nagrađivane redateljice Mile Turajlić, Tragom arhiva: od zvaničnog i privatnog sjećanja, u suorganizaciji Restarta i ZagrebDoxa. Fokus će biti na autoričin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje uslijed nezadovoljstva brisanjem povijesti i kulturnog nasljeđa Jugoslavije. Redatelj Nebojša Slijepčević moderirat će masterclass.

Nakon masterclassa, u 19 sati, prikazat ćemo njezin nagrađivani Cinema Komunisto koji uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova ispituje uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije i Titove opsesije kinematografijom. Otkrijte tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji.

Petak zatvaramo posebnom projekcijom mađarskog dokumentarca Alexe Bakony Tobi u bojama duge povodom Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba u suradnji s KineDokomPratimo priču o transrodnom 16-godišnjaku Tobiju i njegovoj obitelji, njihovim preprekama, strahovima i nadanjima u borbi za vlastiti prostor slobode. Moćna priča na programu je u 19 sati.

U subotu 1. i nedjelju 2. travnja gledamo Najljepšeg dječaka na svijetu, film Kristine Lindström i Kristiana Petrija o tužnom čovjeku koji je svjetsku slavu stekao kao najljepši dječak koji je utjelovio anđela smrti u Viscontijevoj Smrti u Veneciji. Ovo “srceparajuće istraživanje bezvremenskog idola” izvanredno je putovanje sačinjeno od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i teških događaja.