Masterclass: Mila Turajlić

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Masterclass: Mila Turajlić

Tragom arhiva: od zvaničnog do privatnog sjećanja

U petak 31. 3. u 15 sati u Dokukinu KIC u suorganizaciji Restarta i ZagrebDoxa održat će se masterclass višestruko nagrađivane autorice Mile Turajlić (Cinema Komunisto, Druga strana svega, Dosje Labudović: Nesvrstani i Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas) uz fokus na njezin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje. Turajlić će govoriti o svojoj dugogodišnjoj fascinaciji arhivima kojima se okreće zbog nezadovoljstva namjernim brisanjem povijesti i kulturnog nasljeđa Jugoslavije. Reaproprijacija arhiva za Turajlić postaje gesta protiv zaborava i borba za pravo njezine generacije na pisanje vlastite povijesti, u osobnom i subjektivnom registru. Osvrnut će se i na pitanje komercijalizacije pristupa te vlasništva nad filmskim arhivima. Masterclass će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević.

U istom danu kao i masterclass s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC održat će se projekcija nagrađivanog filma Cinema Komunisto koji uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova ispituje uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije i Titove opsesije kinematografijom.

Ulaz na masterclass je besplatan dok je ulaznica za projekciju filma Cinema Komunisto 3 eura.

Mila Turajlić rođena je 1979. godine u Beogradu. Studirala je politologiju, međunarodne odnose, medije i komunikacije na Ekonomskom fakultetu u Londonu, a filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njezin dugometražni dokumentarni film Cinema Komunisto (2010) osvojio je šesnaest nagrada na renomiranim međunarodnim festivalima, između ostalih u Chicagu, Trstu i Prizrenu. Njezin drugi dugometražni film Druga strana svega (2018) pobijedio je na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. U sklopu ovogodišnjeg ZagrebDoxa prikazuju se dva njezina filma, čiji je Restart hrvatski koproducent, koja nas vode na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. U regionalnoj konkurenciji natječe se Dosje Labudović: Nesvrstani (2022) koji prati rođenje Pokreta nesvrstanih te istražuje kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije. Drugi dio diptiha Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas (2022) prikazuje se u sklopu posebnih projekcija te prati Alžirski rat za nezavisnost i medijsku bitku tijekom koje je filmski medij bio mobiliziran u borbi protiv kolonijalizma.

31 ožujak
Datum: 31.3.2023.
Vrijeme: 15:00 - 17:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5