Pseudodokumentarac Woodyja Allena u fokusu Hall of Famea

Pseudodokumentarac Woodyja Allena u fokusu Hall of Famea

Na novom izdanju nove sezone Hall of Fame, koju smo posvetili ponajboljim pseudodokumentarcima, donosimo nagrađivanu satiričnu komediju njujorškog neurotika Woodyja Allena o čovjeku-kameleonu koji postaje slavan zahvaljujući svojoj sposobnosti da izgledom i ponašanjem emulira bilo koga.

Zelig ima formu lažnog dokumentarca u kojem su kadrovi nekadašnjih filmskih žurnala kombinirani s televizijskim dokumentarnim emisijama i reportažama, prateći Zeligov uspon do medijskog fenomena. Njegovu osobnost komentiraju i brojne poznate osobe, od književnice Susan Sontag i njezina kolege Saula Bellowa do psihoanalitičara i pisca Brune Bettelheima. Film funkcionira kao metafora tegobne sudbine Židova i pripadnika manjinskih društvenih skupina općenito, a na programu je u nedjelju 16. travnja u 19 sati.

Poseban slot posvetili smo važnoj videoprezentaciji i razgovoru o zločinu koji se zbio u mjestu pored Viteza prije 30 godina i nelagodi oko suočavanja s prošlosti, Ahmići – 30 godina kasnije: Ne u naše ime. Riječ je o jednom od najtemeljitije procesuiranih zločina, ali istovremeno zločinu s kojima se društvo ne može ozbiljnije suočiti.

Na razgovoru će sudjelovati mirovna aktivistkinja Ana – Marija Raffai iz organizacije Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), filozofkinja i sveučilišna profesorica Nadežda Čačinović te profesor povijesti Marko Fuček. Program donosimo u subotu 15. travnja u 17 sati.

Ostatak tjedna donosi i dodatne projekcije filmova koji nam stižu sa svježe završenog ZagrebDoxa, mađarski dokumentarac Mátyása Kálmána koji je dobio nagradu FIPRESCI, o bračnom paru kojem se životi (i odnosi) mijenjaju zgoditkom na lotu, U posjetu Fortuni, te novi filmski portret Laure Poitras koji nam približava jedinstvenu umjetnicu Nan Goldin i njezinu umjetnost ali i borbu protiv farmaceutske dinastije (su)odgovorne za opijatsku krizu, Ljepota i krvoproliće.

Termine i ostalo potražite na pojedinačnim stranicama filmova.