Hall of Fame: Zelig

  • režija: Woody Allen /
  • SAD /
  • 1983. /
  • 79'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Zelig

New York tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što se pojavi praktički niotkuda, neobični Leonard Zelig smjesta privuče pozornost medija i javnosti. On je čovjek naizgled obične vanjštine i na prvi pogled ni po čemu upadljiv, ali posjeduje osobinu da poput kameleona preuzima izgled drugih osoba. Zelig ubrzo postane medijski fenomen čije sposobnosti komentiraju i brojne poznate osobe, od književnice Susan Sontag i njezina kolege Saula Bellowa do psihoanalitičara i pisca Brune Bettelheima. Istodobno, njegov slučaj zaintrigira i psihijatricu Eudoru Fletcher, koja će se proučavajući Zeliga u njega i zaljubiti. Realizirana u formi lažnog dokumentarca u kojem su kadrovi nekadašnjih filmskih žurnala kombinirani s televizijskim dokumentarnim emisijama i reportažama, fantastična satirična komedija Zelig smatra se jednim od najboljih i najzanimljivijih ostvarenja Woodyja Allena. U filmu koji je 1983. nagrađen na festivalu u Veneciji a sljedeće godine nominiran za Oscara u kategorijama najbolje fotografije i scenografije, Allen daje efektan prikaz položaja i sudbine pojedinca u suvremenom društvu. Zelig je metafora ne samo tegobne sudbine Židova, nego i općenito pripadnika manjinskih društvenih skupina, pojedinaca s margine društva, musilovskih „ljudi bez svojstava“, kao i onih koji pate od određenih psihičkih poremećaja.

Uvodnu riječ u film dat će filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta.

Filmove prikazujemo u sklopu ciklusa Pseudodokumentarci. Pseudodokumentarni film je naziv za žanr igranog filma čiji autori kod gledatelja nastoje stvoriti iluziju kako gledaju dokumentarni film, i to tako što fiktivne, odnosno odglumljene događaje nastoje prikazati na način na koji bi ih prikazali autori dokumentarnog filma ili TV-reportaže. U sklopu novog izdanja Hall of Famea promislit ćemo odnos dokumentarnog i igranog žanra i prikazati najistaknutije međunarodne i regionalne fiktivne dokumentarce. Zastupljene filmove karakteriziraju pedantno složeni kolaži autentičnih arhivskih snimaka, lažnih dokumentarnih sekvenci i igranih dijelova, izvrsni glumački nastupi te impresivna vizualnost.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
16 travanj
Datum: 16.4.2023.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5