O integraciji s nezavisnom scenom i ljubavi van mainstreama

O integraciji s nezavisnom scenom i ljubavi van mainstreama

U nastavku projekta Kulturna infrastruktura zajednice u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra održat će se panel-rasprava pod naslovom Gradski kulturni centri: Prema integraciji s nezavisnom scenom? U fokusu panela bit će analiza organizacijskih kapaciteta gradskih kulturnih centara, njihove uloge u povezivanju kulturnog i umjetničkog života u četvrtima u kojima djeluju, s ciljem da se u raspravi pokaže više različitih perspektiva na strukturu i dinamiku kvartovskog organiziranja kulturne proizvodnje.

Na panelu će sudjelovati čitav niz stručnjaka: kazališna redateljica Morana Foretić, ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca Maja Jurić Ivoš, kustosica Ana Kutleša i suradnica za razvojne projekte u Zakladi Kultura Nova Antonija Letinić. Razgovor moderira Leonardo Kovačević a ulaz na panel je besplatan. Na programu je u četvrtak, 23. siječnja 19 sati.

Uoči panela, u srijedu, 22. siječnja u 19 h održat će se projekcija utjecajnog dokumentarca Urbanized (Gary Hustwit, 2011) o urbanom dizajnu i planiranju koji sagledava razne probleme i strategije u pozadini oblikovanja i upravljanja javnim prostorima. Uz razgovor s arhitektima, urbanistima, umjetnicima, aktivistima, političarima i stručnjacima posjećujemo gradove u Njemačkoj, SAD-u, Brazilu, Indiji, Kolumbiji, Kini i Južnoafričkoj Republici i saznajemo koje konkretne mjere neki od njih poduzimaju kako bi urbanu estetiku i identitet uskladili sa zahtjevima društvene jednakosti, očuvanja okoliša, socijalne inkluzije i ekonomske isplativosti. Film prikazujemo s engleskim titlovima, a ulaz je besplatan.

U ostatku tjedna, od petka 24. veljače do nedjelje 26. veljače, donosimo ciklus posvećen Barbari Hammer, rodočelnici lezbijskog filma i važnoj avangardnoj filmašici . Po izboru kustosice Dine Pokrajac prvi put u Hrvatskoj prikazat će se osam njezinih eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz gostovanje i predavanje Elene Gorfinkel, filmologinje i profesorice na King’s Collegeu u Londonu, koja će sudjelovati i u Q&A sesijama nakon filmskih projekcija.

Na repertoaru je i nagrađivani “intenzivni punk koncert na rubu vulkana” (Nick Cunningham, Business Doc Europe), Kako spasiti mrtvog prijatelja Marusje Siroječkovske o dvoje buntovnih milenijalaca razdvojenih ljubavlju u destruktivnom, represivnom svijetu. Film se prikazuje u kasnijim terminima od petka do nedjelje.