Nasljeđe i duhovi sovjetske ere u novom doku-tjednu

Nasljeđe i duhovi sovjetske ere u novom doku-tjednu

U vrijeme sve većih rusko-europskih tenzija osvrnut ćemo se na priče svjedoka ne-tako-davne sovjetske prošlosti uz tri hvaljena dokumentarna filma iz suvremene produkcije: Gorbačov. Raj Vitalija Manskog o posljednjem predsjedniku SSSR-a danas, Skok Giedrė Žickytė o litavskom mornaru i njegovom (neuspješnom) prebjegu iz sovjetskih u američke ruke i Dan žena Dolye Gavanski o paralelnoj ženskoj povijesti Sovjetskog Saveza.

Prva projekcija tjedna očekuje nas u četvrtak 3. veljače u 19 sati kada kreće distribucija filma nagrađivanog dokumentarista Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj. Kao i prethodna ostvarenja Vitalija Manskog, posebice Rodbina (2016.) i Putinovi svjedoci (2018.), u novom filmu problematiziraju se suvremena stanja postsovjetskih država u sjeni političkih događaja iz prošlosti, sada kroz perspektivu jednog čovjeka – Mihaila Gorbačova, arhitekta Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima SSSR-a dale kratku priliku za slobodom.

Njegova kratka vladavina obilježena je mnogim turbulentnim događajima: padom komunističkog carstva, ali i rušenjem Berlinskog zida, eksplozijom nuklearnog pogona u Černobilu, nasilno gušenje prosvjeda u Tbilisiju, uz mnoge druge. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Anketa povodom 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere pa čak i da je po omraženosti ispred samog Staljina. Manski daje uvid “iza kulisa”, u život starca koji svoje zlatne godine provodi u praznoj kući u predgrađu Moskve.

U petak 4. veljače u 21 sat prikazujemo uspješan film litavske redateljice Giedrė Žickytė o jednom mornaru koji u studenom 1970. godine pokušava prebjeći sa sovjetskog broda na američki u potrazi za slobodom – i američkim snom. Međutim, Amerikanci ga vraćaju Sovjetima i on završava na suđenju zbog izdaje. Incident poprima svjetske razmjere i započinje duga politička borba za izbavljenje. Sada u 90-im godinama, Simas Kudirka vodi nas kroz događaje koji su uslijedili. Skok je prikazan diljem svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među njima i nagradu publike na prestižnom festivalu dokumentarnog filma DOCVILLE.

Subotnji termin u 19 sati rezervirali smo za duhoviti i intimni dokumentarac Dolye Gavanski, Dan žena, o ženskim sudbinama u grčevito doba povijesnih i društvenih promjena u SSSR-u. U razgovoru s redateljicom govornice slobodno otkrivaju svoje misli, strahove i osjećaje. Među njima su mnoge poznate i snažne žene, poznata voditeljica Dina Grigoreva, Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, internetska senzacija Elena Krygina, 94-godišnja veteranka 2. svjetskog rata Marija Rokhlina, uz mnoge druge. Kroz njihova svjedočanstva ogledaju se događaji iz sovjetske prošlosti.

Ulaznice za sve filmove možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom. O epidemiološkim mjerama koje su na snazi, kao i potrebnim potvrdama za ulazak u kino čitajte ovdje.