Ljubav, imigrantska glazba i prirodna blaga uz gostovanja redatelja

Ljubav, imigrantska glazba i prirodna blaga uz gostovanja redatelja

Ovog tjedna uživamo u raznovrsnom programu koji se dotiče suvremenih i globalnih tema, kao i lokalnih priča i tradicijskih odjeka. Za početak donosimo nove izdanje studentskog programa Dokukino Eter na kojem ćemo ugostiti redatelja Igora Bezinovića, nastavljamo uz novitet iz distribucije Restart Labela, intrigantni dokumentarac Cema Kaye o nezavisnoj kulturnoj sceni turskih imigranata u Njemačkoj, te dva dugometražna i jedan kratki film povodom Dana planeta Zemlje, u kojima svjedočimo suživotu čovjeka i prirode.

U četvrtak 20. travnja počinje se prikazivati Ljubav, smrt i njemačke marke, film koji je u svom festivalskom životu osvojio čitav niz nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada publike u Berlinu. Redatelj Cem Kaya režira izuzetno pronicljiv, povremeno bizaran, ali duhovit dokumentarni esej koji se bavi nezavisnom glazbenom scenom turskih gastarbajtera koja se, tradicijski oblikovana, razvijala u neočekivanim smjerovima.

Nakon premijerne projekcije održat će se i razgovor s redateljem koji će moderirati voditeljica Dokukina Dina Pokrajac, a za poseban šećer na kraju, koji će nas još više uvući u svijet pogledanog filma, očekuje nas i glazbena večer u kafiću KIC klub na kojoj ćemo slušati glazbu iz filma po izboru Cema Kaye. Film će biti na programu i od petka 21. travnja do nedjelje 23. travnja.

Vrijeme je i za sljedeće izdanje programa Dokukino Eter u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom: ovaj put ugostit ćemo Igora Bezinovića i prikazati njegov “slojevit, alegoričan i magičan” dokumentarno-igrani hibrid koji mu je priskrbio čitav niz nagrada zahvaljujući neviđenoj redateljskoj viziji, Kratki izlet. U srijedu 19. travnja s redateljem će razgovarati Ema Marača i Izabela Šegedin, urednice i voditeljice popularne (kulturne) emisije Knjiški moljac, a nakon razgovora opustit ćemo se u KIC klubu uz playlistu Radio Studenta.

U petak 21. travnja i nedjelju 23. travnja imate priliku pogledati misaoni film jednog od pokretača škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivarsa SeleckisaZemlja. U njemu pratimo izmjenu godišnjih doba u jednoj modernoj ruralnoj zajednici u Latviji, kroz perspektivu petero obitelji koji se snalaze u svijetu poljoprivrede. Posebnu projekciju donosimo u subotu 22. travnja za Dan planeta Zemlje, ekološki triler o ilegalnoj sječi šuma Drvo i kratki film Izlazak s programa ZagrebDoxa o neviđenim migracijama morževa na Arktiku. Ulaz na Drvo Izlazak je besplatan.