Kultni dokumentarac o nasilnom oktobru u gradu ljubavi

Kultni dokumentarac o nasilnom oktobru u gradu ljubavi

Iako razvijene zemlje Zapada vole uživati u samoodržavajućem mitu vlastite progresivnosti i slobode, mnogo je poglavlja i grijeha iz prošlosti koje bi radije zatrpale. No filmski medij ima snažan potencijal, pa i možda najživopisniji među svima, da svijetu ne dozvoli zaborav. Stoga ovomjesečno izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma posvećujemo jednom zastrašujućem listopadu iz europske povijesti i kultnom dokumentarcu koji je bio nedostupan javnosti zbog cenzure, Oktobar u Parizu iz 1962. filmskog scenarista i redatelja Jacquesa Panijela. Na programu je u četvrtak 21. listopada u 19 sati.

Panijelov unikatni povijesni dokument vraća nas u Pariz na početku ’60-ih godina, u vrijeme velikih tenzija, pri kraju Alžirskog rata za dekolonizaciju i nezavisnost, kada policija uvodi policijski sat koji je usmjeren isključivo na alžirske muslimane u Francuskoj. Mjera odmah izaziva reakciju; gotovo trideset tisuća Alžiraca u noći 17. listopada 1961. okuplja se u organizaciji Fronte narodnog oslobođenja i maršira Parizom za svoje pravo na jednakost. Mirna demonstracija završava krvavo, s naredbom prefekta pariške policije Mauricea Papona (kasnije osuđenog za zločine protiv čovječnosti) da se alžirski duh slomi nasilnim sredstvima, što dovodi do tzv. Pariškog masakra. Uvodnu riječ u film održat će novinar i bivši Veleposlanik RH u Alžiru Mirko Bolfek.

Ostatak tjednog repertoara donosi lakše teme i svjetove, s novim terminima hit-dokumentaraca Agent Krtica Ljubav oko svijeta. Od petka do nedjelje svratite u kino pogledati za Oscara nominirani film čileanske redateljice Maite Aberdi o simpatičnom starijem gospodinu koji se u dubokoj starosti počinje baviti špijunažom, pokušavajući razotkriti pravo stanje u jednom staračkom domu. Uz neodoljivog i šarmantnog Agenta Krticu tu je i podjednako neodoljivo i šarmantno ostvarenje para Rostuhar o raznim naličjima najsnažnijeg osjećaja u svijetu, Ljubav oko svijeta, pravi dašak svježine koji svojom pozitivom nastavlja privlačiti ljude diljem Hrvatske u kina. Ulaznice se izrazito brzo prodaju, stoga ne čekajte predugo – možete ih kupiti na našim stranicama (putem PayPala) ili rezervirati slanjem poruke na naš info-mail.

Tjedni program završavamo gostovanjem Subversive Festivala, okruglim stolom i projekcijom filma na temu današnje aktualnosti Antonia Gramscija. Povjesničar političke misli i filozofije Peter Thomas započet će s izlaganjem na temu Hegemonija kao metoda političkog djelovanja, nakon čega će uslijediti okrugli stol uz filozofa Alen Sućeska i moderiranje Luke Bogdanića o značaju i recepciji poznatog talijanskog marksističkog filozofa i političara iz prve polovice 20. stoljeća,  zaslužnog za osnivanje Komunističke partije Italije. Pitanje je možemo li rekontekstualizirati Gramscijev lik i djelo iz perspektive našeg vremena dubokih kriza i popratnim zaoštravanjem ekstremne desnice. Nakon diskusije održat će se projekcija filma Giorgia Baratte, New York i misterij Napulja: Putovanje kroz Gramscijev svijet. Ulaz na okrugli stol i projekciju je besplatan.