Dokukino na ljetovanju u Art parku

Dokukino na ljetovanju u Art parku

Dokukino KIC odlazi na ljetovanje i to u samo susjedstvo: Art park. Od ponedjeljka 5. srpnja zagrebačka će publika u osvježavajućem zelenilu parka Ribnjak moći uživati u pregršt vrhunskih dokumentarnih ostvarenja koja će nas odvesti na put oko svijeta, ali i u svemirska prostranstva. Ponajbolje s godišnjeg kinorepertoara prikazivat će se ponedjeljkom s početkom u 21:00, i to posve besplatno. Sve o programu navodimo u nastavku, a na vama je samo da dođete.

RASPORED PROJEKCIJA:
5. 7. Izvan sadašnjosti (Out of the Present, 1995, 96′)
12. 7. Space Dogs (2019, 91′)
19. 7. Svemirski turisti (2009, 98′)
26. 7. Kad rajčice susretnu Wagnera (When Tomatoes Met Wagner, 2019, 73′)
9. 8. Usidjelice (Leftover Women, 2019, 83′)
16. 8. Put oko svijeta u mojim godinama (A Volta ao Mundo Quando Tinhas 30 Anos, 2018, 110′)
23. 8. Nomad: Stopama Brucea Chatwina (Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin, 2020, 89′)
30. 8. White Riot (2019, 80′)

Ljetovanje otvaramo 5. srpnja s projekcijom kultnog svemirskog dokumentarca Izvan sadašnjosti rumunjskog redatelja Andreija Ujice. To je priča o posljednjem sovjetskom kozmonautu, Sergeju Krikaljevu, koji je na svemirskoj postaji proveo deset mjeseci, dvostruko dulje od planiranog, od svibnja 1991. do ožujka 1992. Za to se vrijeme u Moskvi odvio puč koji je doveo do raspada SSSR-a. Na tlo se vratio kao posljednji sovjetski građanin u domovinu novoga imena, Rusija. Dugi meditativni kadrovi iz svemira izmjenjuju se s kratkim, kaotičnim kadrovima društveno-političkih zbivanja na samome planetu, negdje daleko ispod kozmonautovih odaja.

ponedjeljak 12. srpnja na programu je film Else Kremser i Levina Petera, Space Dogs. Prije nego što je postala prvo živo biće odaslano u svemir i time u sigurnu smrt, Lajka je bila među lutalicama na moskovskim ulicama. Kako legenda kaže, tamo se i vratila nakon svoje smrti, u društvo svojih potomaka skitnica. Autorski tandem Kremser i Peter proučava napuštene pse ruske metropole koji su proživjeli brojne eksperimente, testove i eksploatacije u ime znanosti i sovjetskih svemirskih postignuća. No sam film figurira kao dokumentaristička bajka uz elemente fikcije u kojoj naši najbolji prijatelji doživljavaju drugačiju sudbinu, reinkarnirani u nove živote.

Za ponedjeljak 19. srpnja planirana je projekcija hvaljenog svemirsko-filmskog putovanja švicarskog redatelja Christiana Freija, Svemirski turisti. Iako je iz 2009., njegova je tema svježija nego ikad, uz šaljive i precizne portrete milijardera koji smišljaju načine da napuste planet i osjete bezgravitacijsko stanje u svemiru. Slike i situacije prikazane u dokumentarcu izgleda da imaju jako malo zajedničkog s futurističkom fantazijom svemirskog turizma. Tvorac filma organizira susrete s najnevjerojatnijim ljudima za Zemlji, na mjestima čudnijim i manje poznatima čak i od dubokog svemira, istražujući emocionalne oscilacije tog skupog pothvata te pitanja značenja i granica ljudskog duha i naše gladi za pustolovinom i otkrićima.

ponedjeljak 26. srpnja idemo u maleno grčko selo u filmu Marianne Economou, Kad rajčice sretnu Wagnera. Ono nema trgovina, škole i svećenika, ali ima dvojicu rođaka i pet vrijednih žena koji zajedno rade na proizvodnji raznih i ukusnih organskih proizvoda od rajčice koji završavaju na policama trgovina diljem svijeta i time revitaliziraju mjesto. Grčka redateljica Economou brižno, opušteno i uz nužnu dozu humora prikazuje njihovu priču, od uzgoja sadnica uz Wagnerovu glazbu, do pasteriziranja i pakiranja pirea od rajčice. Film je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale 2019.

ponedjeljak 9. kolovoza na programu su Usidjelice. Odvjetnica Qiu Hua Mei, radijska voditeljica Xu Min i profesorica Gai Qi tri su obrazovane, uspješne i moderne žene u svojim tridesetima. One su također sheng nu, odnosno neudane žene. Uz 30 milijuna muškaraca više nego žena u Kini, ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda, kao što im uporno daju do znanja članovi obitelji i šire zajednice. Nagrađivane redateljice i producentice Shosh Shlam i Hilla Medalia odlaze u Kinu ne bi li se kroz živote nezavisnih neudavača osvrnule na društvene probleme države opterećene antinatalitetnom politikom prošlosti.

U ponedjeljak 16. kolovoza krećemo na Put oko svijeta u mojim godinama u ostvarenju redateljice Aye Koretzky koja je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2019. osvojila nagradu za najbolji debitantski film. Film prati putovanje redateljice kroz uspomene i suvenire njezina oca s dugih putovanja Sovjetskim Savezom, sjeverom Afrike, Europom i SAD-om. Kako su očeve avanture oblikovale i njezino shvaćanje suvremenog svijeta? Jirove fotografije iz ’70-ih isprepliću se sa snimkama koje je autorica snimila Super 8-icom, a na kojima vidimo njezina oca u kasnim godinama, kako crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija.

Ponedjeljak 23. kolovoza rezerviran je za posebnu projekciju dokumentarca velikog Wernera Herzoga posvećenog prijatelju i velikom putopiscu Bruceu Chatwinu, Nomad: Stopama Brucea Chatwina. Trideset godina nakon prijateljeve smrti Herzog konačno kreće na putovanje s njegovim ruksakom na leđima, nadahnut zajedničkom ljubavi prema nomadskom stilu života. Nomad je Herzogov izrazito intiman i hvaljen portret dragog prijatelja i suradnika prepun arhivskih otkrića i filmskih isječaka, dirljiva priča o izgubljenim plemenima i nekim dalekim vremenima u kreativnom prijateljstvu dvoje sanjara.

Ljetovanje u Art Parku završavamo s ponedjeljkom 30. kolovoza i projekcijom nagrađivanog glazbenog dokumentarca Rubike Shah, White Riot. On nas vodi u Ujedinjeno Kraljevstvo krajem sedamdesetih, kada javni prostor sve više pune fašističke i ksenofobne izjave i tendencije u jeku političkog uzleta Nacionalne fronte. Tada se okupljaju britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici u inicijativi Rock Against Racism, organiziraju posebne koncerte i putem fanzina Temporary Hoarding u mladima bude želju za promjenama. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima pokreta, redateljica Shah donosi nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira i danas, u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice.